Aculiecinieki stāsta par savu tikšanos ar lāci Alūksnē (30)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pamatīgu satraukumu šonedēļ radījusi lāča pastaiga pa Alūksnes pilsētas nomali. Vairāki cilvēki ar ķepaini sastapās aci pret aci, tomēr viss beidzies labvēlīgi. Kā no ziemas miega pamodinātais dzīvnieks pilsētā uzradies?

Meža dzīvnieku parādīšanās lauku sētās ir pierasta lieta, tomēr, ja savvaļas zvērs klaiņo pa pilsētu, tas ir savādi un neparasti, vēl jo vairāk, ja tas ir brūnais lācis,

kurš Latvijas mežos ir reti sastopams.

Pamatīgu pārsteigumu šonedēļ piedzīvoja Alūksnes iedzīvotāji, kuri pilsētas nomalē redzēja pastaigājamies milzīgu lāci. Vien nepilnus 20 metrus no sevis lācis pārsteidzis vietējo mērnieku.

Valdis Bērziņš, mērnieks, notikušo atceras ar lielu pārsteigumu: «Domāju, kaut kas brīkšķ aizmugurē, tā kā ugunskuram kāds lauztu zarus. Paskatos atpakaļ - brūnais lācītis, tāds augumā liels! Pirmā momentā es pat nezināju, ko darīt, apstulbu, un kaut kā tāds liels kliedziens man iznāca – LĀCIS!»

Izbiedētais lācis pēc tam iemaldījies arī kādas galdniecības teritorijā, kur logu atspīdumu sajaucis ar meža siluetu un pamatīgi sabaidījis galdnieku.

«Sāku strādāt, dzirdu - tāds bums, domāju - kaut kas gāžas, krīt vai lūst; beigās redzu logā lielas ķepas, galvu... Stāvu un nesaprotu, kas notiek... Vēl tieši durvīm šķirba bija, labi, ka neienāca iekšā,» stāsta galdnieks Kārlis Gorbāns.

Par lāča apciemojumu liecina salauzta palodze, pēdu nospiedumi un nagu atstātas svītras loga stiklā. Pēc tam lācis caur degvielas uzpildes staciju devies meža virzienā. Šķērsojot ceļu, kādai automašīnai nācies strauji bremzēt, pēc kā tā vēl kādu laiku stāvējusi, acīmredzot autovadītājs nav bijis pārliecināts par redzēto un centies atgūties.

Zoologi skaidro, ka lāči tagad ir ļoti aktīvi

Tie ir modušies no ziemas miega un intensīvi meklē barību. Kad parādās pirmie dzinumi un lapas, tā ir viņu galvenā barība, taču var gadīties, ka lāči nāk meklēt barību cilvēku mītņu tuvumā.

Visticamāk, lācis pilsētā iemaldījies nejauši.

Jānis Ozoliņš, Valsts meža dienesta Medību daļas vadītāja vietnieks, stāsta, ka lāča pilsētas apmeklējums vēsta par dzīvnieka sava veida miermīlību: «Tas, kā viņš aizgāja no pilsētas, liecina, ka ar to lāci viss ir kārtībā un viņš nekādus draudus nerada. Tā bīstamība saistās vai nu ar ievainotu dzīvnieku tur, kur lāčus medī, vai ir gadījumos, kad lāču māte aizstāv savus mazuļus. Latvijā lāči nevairojas, tā ka mums šīs divas lietas atkrīt, līdz ar to, tā bīstamība līdzinās nullei!»

Parasti Latvijā lāči iemaldās no Igaunijas vai Krievijas mežiem, tomēr tas nenotiek bieži. Arī šoreiz lācis pēc vizītes Alūksnē devies prom labprātīgi un glābšanas dienestu iejaukšanās nav bijusi nepieciešama.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu