PVD Latgalē izvietos pirmos 20 000 meža cūku vakcīnu (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) rīt, 3.maijā, klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā Latgales reģiona mežos sāks meža cūku vakcināciju, informēja dienesta pārstāvji.

Kopumā divās dienās, kuru laikā plānots pabeigt pirmo pavasara vakcinācijas kārtu, plānots izvietot apmēram 20 000 vakcīnu. Tikpat vakcīnas tiks izvietotas otrajā vakcinācijas kārtā maija beigās.

Vakcīna būs iestrādāta nelielās ēsmās, kuras PVD inspektori sadarbībā ar vietējiem mednieku kolektīviem izvietos vairāk nekā 400 meža cūku barotavās lielākajā daļā inficētās teritorijas novadu.

Atkārtoti vakcīnas pret klasisko cūku mēri tiks izvietotas jūlija sākumā un beigās, kā arī oktobra sākumā un beigās. Vakcinācija būs jāturpina arī nākamgad.

Tāpat PVD turpina slimības inficētajā teritorijā nomedīto meža cūku laboratorisko izmeklēšanu. Klasiskā cūku mēra antivielas līdz šim ir konstatētas 154 meža cūkām. Mājas cūkām jauni saslimšanas gadījumi nav konstatēti.

Klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā ir sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu, kā arī divi Alūksnes novada pagasti - Pededzes un Liepnas.

Kā ziņots, saistībā ar cūku mēra apkarošanu Zemkopības ministrijā ar valdības atbalstu ir izveidota programma «Klasiskā cūku mēra uzraudzības un apkarošanas programma». Tās finansējums ir 1 792 954 lati. Lielāko programmas finansējuma daļu veido vakcīnas iegādes un izlikšanas izmaksas, kā arī laboratoriskie pakalpojumi mājas cūku un meža cūku seroloģiskai un virusoloģiskai uzraudzībai.

Klasiskais cūku mēris pērn 26.novembrī tika konstatēts trijās Latgales saimniecībās - divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena - Svariņu pagastā. Visas 14 inficētās cūkas likvidētas, saimniecībās veikta dezinfekcija, savukārt likvidēto dzīvnieku īpašnieki saņēmuši kompensācijas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu