Internetā varēs sekot līdzi mazo ērgļu ligzdošanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.pomarina.lv

Mazo ērgļu pētnieks Uģis Bergmanis šogad turpinās 2008.gadā sākto mazo ērgļu ligzdošanas izpēti ar interneta kameras palīdzību, kam līdzi varēs sekot arī ikviens cits interesents.

Bergmanis pastāstīja, ka šovasar tiks turpināts projekts "Mazā ērgļa barības izpēte ar videonovērošanas kameras palīdzību", kas sniedz vērtīgu informāciju par šo putnu ligzdošanas bioloģiju.

Šogad videonovērošanas kameras ir uzstādītas pie divām mazo ērgļu ligzdošanas vietām. Viena no videonovērošanas kamerām uzstādīta pie ligzdas Madonas novadā, kur pagājušajā gadā līdzi varēja sekot mazo ērgļu pāra Grietas un Ginta mazuļa izaugšanai, bet otra kamera uzstādīta Mētrienas apkārtnē.

Bergmanis stāstīja, ka patlaban mazie ērgļi tikai atgriežas Latvijā no savām ziemošanas vietām Āfrikā. Mazie ērgļi, kuri ir monogāmi, no savām ziemošanas vietām atlido atsevišķi, tādēļ patlaban pie vienas no ligzdām kā pirmais ir ieradies tēviņš, bet pie otras pirmā ir ieradusies mātīte, kuri tagad gaida atlidojam savus otrā pāra putnus.

"Mazie ērgļi ir uzticīgi viens otram savas dzīves laikā un tikai gadījumā, ja viens no pāra ir aizgājis bojā, otrs meklē sev jaunu draugu. Mazie ērgļi kopā uzturas tikai ligzdošanas laikā, bet pārējā laikā viņi dzīvo šķirti, aizlidojot uz Āfriku un atlidojot no ziemošanas vietas katram savā laikā," sacīja pētnieks.

Bergmanis, šovasar tiks turpināts projekts "Mazā ērgļa barības izpēte ar videonovērošanas kameras palīdzību", kas sniedz vērtīgu informāciju par šo putnu ligzdošanas bioloģiju.

Šogad videonovērošanas kameras ir uzstādītas pie divām mazo ērgļu ligzdošanas vietām.

Viena no videonovērošanas kamerām uzstādīta pie ligzdas Madonas novadā, kur pagājušajā gadā līdzi varēja sekot mazo ērgļu pāra Grietas un Ginta mazuļa izaugšanai, bet otra kamera uzstādīta Mētrienas apkārtnē.

Bergmanis stāstīja, ka patlaban mazie ērgļi tikai atgriežas Latvijā no savām ziemošanas vietām Āfrikā. Mazie ērgļi, kuri ir monogāmi, no savām ziemošanas vietām atlido atsevišķi, tādēļ patlaban

pie vienas no ligzdām kā pirmais ir ieradies tēviņš, bet pie otras pirmā ir ieradusies mātīte, kuri tagad gaida atlidojam savus otrā pāra putnus.

"Mazie ērgļi ir uzticīgi viens otram savas dzīves laikā un tikai gadījumā, ja viens no pāra ir aizgājis bojā, otrs meklē sev jaunu draugu. Mazie ērgļi kopā uzturas tikai ligzdošanas laikā, bet pārējā laikā viņi dzīvo šķirti, aizlidojot uz Āfriku un atlidojot no ziemošanas vietas katram savā laikā," sacīja pētnieks.

To, vai ligzdās, pie kurām ir novietotas videonovērošanas kameras, sāksies mazo ērgļu ligzdošana, būs zināms tuvāko nedēļu laikā, kad būtu jāatgriežas pārējiem šis sugas putniem. Mazie ērgļi olas sāk dēt aprīļa otrajā pusē un beidz maija pirmajās nedēļās.

Mazo ērgļu aktivitātēm interesenti var sekot līdzi "www.pomarina.lv", bet apspriest redzēto var "Dabasdati.lv" forumā "http://www.dabasdati.lv/forums/".

Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad, interneta tiešraidi no mazo ērgļu ligzdas atbalsta Vācijas Savvaļas dzīvnieku aizsardzības fonds, kā arī "Tele2" un SIA "Belss", datu pārraidi nodrošina Latvijas Universitāte.

Pagājušajā gadā projekta "Mazā ērgļa barības izpēte ar videonovērošanas kameras palīdzību" laikā 30.martā blakus ērgļu ligzdai tika uzstādīta tiešsaistes kamera, ar kuru ērgļu pārim sekot internetā bija iespējams līdz 8.augustam. Ap 10.septembri no ligzdošanas vietas uz Āfriku devās trīs mazie ērgļi.

Teiču dabas rezervāta administrācija projektu "Mazā ērgļa barības izpēte ar videonovērošanas kameras palīdzību" sāka 2008.gadā ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Izpētes projekta nepieciešamību noteica pēdējos gados novērotā mazo ērgļu skaita straujā samazināšanās visā Eiropā. Projekta mērķi ir ar modernām tehnoloģijām un pētījumu metodēm iegūt detalizētu un pilnīgu informāciju par mazā ērgļa barības spektru ligzdošanas periodā, radīt informatīvo bāzi mazā ērgļa barošanās biotopu aizsardzības pamatošanai, kā arī pētījumu veikšanā iesaistīt plašu sabiedrību, veicinot pozitīvu attieksmi par dabas aizsardzību un pielietojamajiem bioloģiskajiem pētījumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu