Kā ģērbties pieņemšanā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: scanpix/REUTERS

Personisko kontaktu uzturēšanai un biznesa kontaktu attīstīšanai ļoti ērtas ir lietišķās pieņemšanas. Ir dažādi lietišķo pieņemšanu veidi.

Oficiālās pieņemšanas, uz kurām tiek aicinātas tikai amatpersonas. Vīrieši ierodas bez sievietēm, bet sievietes, kurām ir kāds oficiāls statuss, — bez vīriešiem.

Neoficiālās pieņemšanas, uz kurām vīrieši ierodas ar sievām, sievietes — ar vīriem.

Jauktās pieņemšanas, uz kurām ielūdz gan oficiālas amatpersonas, gan ari neoficiālas personas. Tās var būt gan dienas, kuras ir mazāk svinīgas, gan vakara pieņemšanas, kuras ir svinīgākas.

Dienas pieņemšanas iedala pēc to programmas.

Šampanieša glāze un vīna glāze sākas laikā no pulksten 12 līdz 13 un ilgst aptuveni stundu. Šādas sanākšanas iemesls var būt kāda notikuma gadadiena, konferences rīkošana, līguma parakstīšana un tamlīdzīgi.

Brokastis rīko laikā no pulksten 12 līdz 15, un tās ilgst apmēram pusotru stundu. Uz dienas pieņemšanām ierodas ikdienas apģērbā. Sieviete tērpjas kleitā ar piedurknēm un segtu plecu daļu vai kostīmā. Vīrietis atkarībā no gadalaika tērpjas tumšā vai gaišā uzvalkā ar baltu vai atturīgas krāsas kreklu un kaklasaiti.

Kā smalks dienas svinību tērps būtu jāmin vizītsvārki, kurus velk pasākumos līdz pulksten 18. Parasti vizītsvārkus velk svinīgos pasākumos: kāzās, bērēs, svinīgā pasākumu atklāšanā, valsts vizītēs, kur tas skaitās kā dienas svinību tērps. Agrāk vizītsvārkiem bija oficiāla tērpa statuss, bet mūsdienās tos valkā krietni retāk.

Vizītsvārki ir melna, pagarināta divrindu žakete, pie kuras velk melnas bikses ar pelēkām svītriņām (diplomātu bikses), baltu kreklu, gaiši pelēku vai melnu (bērēs) kaklasaiti, melnas kurpes un melnas vai tumši pelēkas zeķes. Ja vīrietis ģērbjas vizītsvārkos, tad sievietei jāvelk svinīgs kostīms vai kleita ar slēgtu augšdaļu un piedurknēm. Ja pasākums (piemēram, bēres) notiek ārā, sieviete velk vieglu mēteli.

Uz vakara pieņemšanu, kā jau pēc darba dienas beigām, jāierodas svinīgākāapģērba. Tērpa veids var būt noradīts ielūguma, piemēram: «Smokings», «Smokings nav obligāts», «Vakartērps» utt.

Kokteiļu vakars (angl. coctait), (fr. ā la fourchette), sākas laikā ap pulksten 17 vai 18. Viesi ierodas ikdienas apģērbā un pasākumā stāv kājās.

Pusdienas (angl, dinner), sākas laikā ap pulksten 20 vai 21. Apģērbs sievietēm — vakarkleita, vīriešiem — tumšs uzvalks vai smokings, atkarībā no situācijas vai norādījuma ielūgumā.
Pusdienas bufete (angl. buffet dinner). Ja nav īpašas norādes ielūgumā, velk ikdienas apģērbu.

Vakariņas (angl. supper). Rīko ap pulksten 21. Apģērbs sievietēm — vakarkleita, vīriešiem — tumšs uzvalks vai smokings, atkarībā no situācijas vai norādījuma ielūgumā.

Vakara pasākumos sievietes velk vienkrāsainas vai rakstainas kleitas vai kostīmus, vasarā no viegla auduma, ziemā — no vilnas, zīda vai samta. Labs risinājums te ir mazā vakarkleita dažādās krāsās. Vietā būs rotaslietas, kas tērpam piešķir raksturu un krāsainību. Vajadzētu izvairīties no pārspīlētiem dekoltē. Ļoti svinīgos pasākumos (oficiālas pieņemšanas, svētku izrādes, koncerti, nozīmīgi akadēmiski pasākumi u. tml.) — garā vakarkleita no smalka auduma. Var būt ari divdaļīgs tērps, ja to atļauj auduma proporcijas. Tērps jāveido no smalka šifona vai zīda un var būt ar dekoltē, ar piemērotām rotaslietām. Pie atkailināta vakartērpa liela nozīme ir cimdiem — jo atkailinātāks vakartērps, jo garāki cimdi.

Kurpes — laiviņas vai siksniņu kurpes ar smailu papēdīti, var būt ari brokāta, arī zelta vai sudraba krāsā. Zeķes — vienkrāsainas, bez raksta, atbilstoši ansambļa tonim. Svarīgs aksesuārs šajā gadījumā ir tērpa stilam pieskaņota somiņa. Tā var būt maza, grezna, rotāta ar pērlītēm vai bliseriem, arī sudraba vai zelta krāsā (pieskaņota kurpēm, ja ari tās ir metāla krāsā). Somiņai var būt dažāda forma, pieskaņota pārējām tērpa līnijām (dekoltē, jostai, sejas ovālam utt.). Tā var būt ari aploksnes formā.

Vīrieši velk tumšu uzvalku, baltu kreklu, melnas kurpes ar plānu zoli, elegantu, modernu kaklasaiti vai smokingu ar smokinga biksēm un attiecīgu kreklu un tauriņu.

Smokings ir vakara tērps svinīgiem gadījumiem, un tā piegriezums mainās līdz ar modi — vienrindas vai divrindu, ar šalles veida apkakli vai ar atlokiem no spīdīga atlasa. Parasti smokingi ir melni, bet šodien mode piedāvā arī purpura krāsas un smaragda zaļus smokingus un — kas var būt elegantāks par baltu smokingu palmu ēnā. Smokings var būt arī no samta, un krāsainu smokingu var vilkt arī ar krāsainu kreklu, taču parasti smokinga krekls ir balts. Bikšu vīlēs iestrādā zīda lentes smokinga atloku krāsā. Zem smokinga velk vesti vai apliek īpašu zīda jostu. Pie smokinga velk melnas zīda zeķes un melnas kurpes — lakādas vai ar plānu zoli.
Ļoti svinīgos gadījumos un augstās pieņemšanās var būt jāvelk ari ar īpašām frakas biksēm ar melnu vai baltu vesti atkarība no pasākuma, ka ari īpaša piegriezuma balts frakas virskrekls un balts tauriņš. Pie frakas velk melnas lakādas kurpes un melnas zīda zeķes. Ja pasākums notiek dienā, lakādas kurpes var aizstāt ar ādas kurpēm ar plānu zoli. Ar fraku velk melnu mēteli vai apmetni, cilindru un baltu zīda šalli. Ja vīrietis tērpies frakā, sievietei jāģērbjas vislabākajā vakartērpā. Šodien fraka vairs nav obligāta darījumu cilvēka apģērbā un to valkā gandrīz tikai diriģenti.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu