Domājot par pusdienu ēdienkarti, nez kāpēc gribējās kaut ko no dārzeņiem. Uz gaļu vairs nevelk... Tad nu tapa puķkāposti ar bešamela mērci jeb gratin de chou-fleur. Vajadzīga viena puķkāposta galva, milti, sviests, piens, siers. Un garšvielas pēc sirds patikas! Es liku tikai rīvētu muskatriekstu, bet derēs arī Austrumu garšvielas – romiešu ķimenes, karijs utt.
Izejvielas
- 1 kg ziedkāpostu
- 50 g sviesta
- 2 ēdamkarotes (30 g) miltu
- 0,5 l piena
- 100 g rīvēts siers (Grijēras vai Ementāles)
- sāls, pipari un rīvēts muskatrieksts
Gatavošana
Vārām puķkāpostu. Puķkāposta galvu sadala mazākās vienāda izmēra galviņās, nomazgā. Liek lielā katlā vārošā sālsūdenī. Vāra 15 minūtes, līdz galviņas ir mīkstas. Nolej ūdeni.
Bešamela mērces gatavošana. Izkausē sviestu pannā uz lēnas uguns. Pievieno izsijātus miltus un maisa, līdz izveidojusies viendabīga masa un parādās putas. Pievieno pienu un turpina maisīt. Ļauj sabiezēt, mērci maisot uz vidējas uguns apmēram 10 minūtes. Beigās pievieno sāli, piparus un nedaudz rīvēta muskatrieksta. Noņem no uguns un pievieno 50 g jeb pusi no rīvētā siera. Maisa, līdz siers izkūst un mērce kļūst viendabīga.
Sacepuma jeb gratin gatavošana. Puķkāposta galviņas izkārto vienmērīgā slānī cepampannā. Pārlej ar bešamela mērci. Pārkaisa ar atlikušo (50 g) sieru. Pēdējais – pa virsu liek mazais sviesta piciņas. Cep 190 grādos uzkarsētā cepeškrānī grila (cepšana no augšas) režīmā 5-10 minūtes, kamēr sacepums kļūst vietām viegli zeltaini brūns.