Novērota šopavasar pirmā bezdelīga un melnais stārķis (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Aizvadītajās dienās Latvijā novērota šopavasar pirmā bezdelīga, melnais stārķis un vēl citi putni, kuri aizvien vairāk sāk atgriezties no ziemotnes vietām, liecina portāla «www.latvijasputni.lv» apkopotā informācija.

Pirmā pavasara bezdelīga (Hirundo rustica) novērota 9.aprīlī Madonas novadā Murmastienes apkārtnē, bet melnais stārķis (Ciconia nigra) novērots vakar, 11.aprīlī, Pāvilostas novadā.

Šogad pirmā bezdelīga novērota agrāk nekā pagājušajā gadā, jo pērn pavasara pirmā bezdelīga tika novērota 17.aprīlī Līvānu novadā, bet, salīdzinot ar 2011.gadu, šogad šo putnu sugas atgriešanās notikusi vēlāk, jo pirms diviem gadiem pirmā bezdelīga bija manīta jau 1.aprīlī Kolkas ciemā.

Bezdelīgas ziemo dienvidu puslodē - Āfrikā, uz dienvidiem no Sahāras tuksneša, Dienvidāzijā, Austrālijas ziemeļos un Dienvidamerikā. Latvijas teritorijā bezdelīga atgriežas aprīlī vai maijā. Visbiežāk šos putnus var novērot lauku sētās, ganāmpulku un ūdeņu tuvumā.

Melnie stārķi pavasarī parasti atlido martā un aprīlī, bet rudenī uz ziemošanas vietām tie aizlido jau septembrī. Latvijas melnajiem stārķiem nozīmīga ziemošanas vieta ir Etiopija.

Bez šiem putniem aizvadītajās dienās pirmo reizi šajā pavasarī novērota arī niedru lija (Circus aeruginosus), upes tārtiņš (Charadrius dubius), čuņčiņš (Phylloscopus collybita), melnais erickiņš (Phoenicurus ochruros), akmeņčakstīte (Oenanthe oenanthe) un plukšķis (Turdus iliacus).

Jau ziņots, ka pirmie no ziemotnēm atlidojušies putni - lauku cīruļi - šogad tika novēroti 27.februārī Saldus apkārtnē, savukārt 2.martā Nīcas apkārtnē tika novērotas pirmās no ziemotnēm atlidojušās zosis un ziemeļu gulbji, bet 4.martā Grobiņas novadā novērota pirmā ķīvīte. Tāpat martā jau atgriezās meža baloži, tika manīta pirmā dzērve, lauku balodis un baltie stārķi.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu