Kam jābūt donora ēdienkartē?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms kļūšanas par donoru svarīgi jau iepriekš gatavoties šai procedūrai. Veselīgam uzturam ir ļoti liela nozīme. Diemžēl joprojām katru dienu kāda donora ziedotās asinis ir jāiznīcina, jo asins šķidrā daļa – plazma ir trekna, necaurspīdīga. Šādas asinis nav iespējams izmeklēt, tāpēc tās nav derīgas pārliešanai pacientam. Tā iemesls ir neveselīga, trekna pārtika.

Lai to novērstu, asins

ziedošanas dienā un vismaz vienu dienu pirms

tās jāatturas no pārmērīgas cukura un to saturošu produktu lietošanas, jāizvēlas ēdiens ar zemu tauku saturu, jāuzņem šķidrums ne mazāk par 1,5 l dienā, nedrīkst dzert enerģijas un alkoholiskos dzērienus.

Ieteicamie produkti vieglai maltītei 3-4 h pirms asins ziedošanas ir

  • liesa sarkanā gaļa, zivis;

  • pupiņas, lēcas un citi pākšaugi;

  • graudu maize, biezputras;

  • biezpiens vai nesaldināts jogurts;

  • banāni, arbūzi, zemenes, vīģes, aprikozes, plūmes;

  • zaļie lapu dārzeņi, spināti, brokoļi, bietes, zaļie zirnīši.

Tāpat ļoti svarīgs potenciālajam donoram ir hemoglobīna līmenis asinīs. Vīrietim tam jābūt ne mazākam par 135 g/l, sievietei – ne mazākam par 125 g/l. Šobrīd statistikas dati nav iepriecinoši - 2012. gadā pazemināta hemoglobīna līmeņa dēļ Valsts asinsdonoru centra mediķi bija spiesti atteikt asins ziedošanu 1943 potenciālajiem donoriem. Tas ir bijis atteikuma iemesls 27% no visiem gadījumiem.

Hemoglobīns ir olbaltumviela, kas atrodas sarkanajos asinsķermenīšos. Tā molekulas piesaista skābekli, tāpēc tam ir liela nozīme organisma apgādē ar skābekli. Dzelzs ir ļoti svarīga hemoglobīna uzbūves sastāvdaļa. Lai hemoglobīna līmenis asinīs būtu pietiekams,

cilvēkam svarīgi uzturā lietot produktus ar augstu dzelzs saturu:

gaļu, aknas, zivis, olas, pākšaugus, riekstus, soju, dārzeņus, žāvētus augļus, pilngraudu maizi u.c. produktus.

Organismam viegli asimilējamu dzelzi satur arī veselīgais saldums hematogēns. Atbalstot donoru kustību, aprīlī uzņēmums G.Miežis Ārsts donoriem dāvās Lietuvā ražoto hematogēnu. Kopumā visā Latvijā donori saņems 5000 salduma tāfelīšu. Valsts asinsdonoru centrs sadarbību ar uzņēmumu G.Miežis Ārsts sāka 2010. gada septembrī, un, pateicoties tai, donori periodiski, akciju veidā, saņēmuši jau 37 tūkstošus hematogēna tāfelīšu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu