Siltumenerģijas tarifs rīdziniekiem būs par 19,4% mazāks nekā pērn rudenī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No šodienas siltumenerģijas tarifs rīdziniekiem būs par gandrīz piekto daļu jeb 19,4% mazāks nekā pagājušā gada oktobrī, kad sākās apkures sezona.

To nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātais AS «Rīgas siltums» (RS) siltumenerģijas tarifu projekts, aģentūrai LETA pastāstīja RS Informācijas daļas vadītāja Linda Rence.

RS piedāvātajās siltumenerģijas tarifu projektu izmaiņās, kas iesniegtas SPRK padomei, tiek prognozēts dabasgāzes tarifa samazinājums, kas tieši ietekmēs siltumenerģijas ražošanas izmaksas, informēja Rence.

Siltumenerģijas tarifs tiek plānots 36,73 lati par megavatstundu (Ls/MWh), kas ir par 19,4% mazāks, salīdzinot ar 2008.gada oktobrī piemērojamo siltumenerģijas tarifu, vai par 12,9% mazāks, salīdzinot ar šogad no janvāra līdz aprīlim piemērojamo siltumenerģijas tarifu 42,16 Ls/MWh.

Siltumenerģijas tarifa lielāko daļu - 83% - veido izmaksas, kas ir atkarīgas no dabasgāzes cenas.

RS izstrādātais tarifu projekts paredz, ka siltumenerģijas tarifs var mainīties atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas, prognozējot dabasgāzes cenu izmaiņas 200 latu robežās par 1000 kubikmetriem gāzes, tas ir, no 110 līdz 310 latiem.

LETA jau ziņoja, ka februārī, martā un aprīlī norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju Rīgā tika piemērots tarifs 42,16 lati par megavatstundu, kas ir tāds pats kā janvārī.

Pagājušajā finanšu gadā, kas sākās 2007.gada 1.oktobrī un beidzās 2008.gada 30.septembrī, AS «Rīgas siltums» (RS) guvusi 3,72 miljonu latu lielu peļņu, liecina uzņēmuma gada pārskats.

Salīdzinot ar iepriekšējo pārskata periodu, kad RS peļņa bija 4,14 miljoni latu, tā samazinājusies aptuveni par 10%. Savukārt iepriekšējā pārskata periodā pelņa bija 1,65 miljoni latu.

Savukārt uzņēmuma neto apgrozījums bijis 109,4 miljoni latu. Salīdzinot ar iepriekšējo finanšu gadu, kad apgrozījums bija 74,8 miljoni latu, tas palielinājies par 46,3%. Gadu iepriekš RS apgrozījums bija 68,9 miljoni latu.

Pagājušajā finanšu gadā kompānijas administrācijas izmaksas bijušas aptuveni 2,3 miljoni latu, kas ir nedaudz vairāk nekā gadu iepriekš, kad tās bija 2,1 miljons latu.

RS akcionāri ir Latvijas valsts - 48,995%, Rīgas dome - 49%, «Dalkia City Heat» - 2% un valsts uzņēmums «Latvenergo» - 0,005%. Uzņēmums nodrošina vairāk nekā 70% no Rīgas pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 876 kilometri, no kuriem 72% atrodas RS īpašumā.

Žurnāla «Kapitāls», «IBS Prudentia» un biržas 2008.gada pētījumā «101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums» RS ar uzņēmuma vērtību 52,66 miljoni latu ierindojas 39.vietā, bet 2007.gada pētījumā RS ar uzņēmuma vērtību 40,89 miljoni latu ierindojās 55.vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu