Latvijas Kinoloģiskā federācija atbalsta suņu kropļošanu (259)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nepatikšanās nonākusi Latvijas galvenā suņu īpašnieku un audzētāju organizācija – Kinoloģiskā federācija. Valsts ieņēmumu dienests to sodījis par rupjiem pārkāpumiem - nodokļu nemaksāšanu, bet Pārtikas un veterinārais dienests atzīst, ka netiek ievērots likums, kas dzīvnieku aizsardzības nolūkā aizliedz pārveidot suņu ārējo izskatu, apgriežot tiem astes vai ausis. Šā iemesla dēļ jau ir bijuši gadījumi, kad Latvijas suņi nav pieņemti starptautiskās izstādēs.

Latvijas suņu audzētāju oficiālā jeb «jumta» organizācija - Kinoloģiskā federācija apvieno 36 suņu audzētāju klubus ar vairākiem tūkstošiem suņu, un tai vienīgajai ir tiesības pārstāvēt Latviju Starptautiskajā kinoloģiskajā savienībā (FCI). Šī konkrētā suņu audzētava atrodas Iecavas novadā, un tās īpašnieki ir vieni no tiem, kurus neapmierina organizācijā notiekošais.

Šī ir lielākā rotveileru audzētava, kas jau vairākus gadus savā nozarē atzīta par labāko valstī. Saimnieki lepojas, piemēram, ar savu kucīti Arfu, kura, iegūstot 4 godalgas 4 starptautiskās izstādēs, ir kļuvusi par pirmo šīs šķirnes interčempionu Latvijas vēsturē un arī ir vienīgā, kura trīs gadus pēc kārtas ieguvusi kluba uzvarētājas titulu. Šeit dzimušie suņi veiksmīgi startē arī izstādēs ASV un Kiprā.

Rotveileri ir vieni no tiem, kuriem nu jau vairāk nekā divus gadus ir aizliegts apgriezt astes. Lai dzīvniekus nemocītu, līdzīgu aizliegumu likumos un arī īpašā konvencijā ir ieviesušas daudzas valstis, Eiropā - 42. Tā ar asti ir palikusi arī Bombe un citi suņi, kuri dzīvo šajā audzētavā.

Dzīvnieku aizsardzības likums nosaka, ka astes drīkst kupēt jeb griezt tikai dažu īpašu šķirņu medību suņiem (asspalvainais foksterjers, gludspalvainais foksterjers, krievu medību spaniels, vācu asspalvainais putnusuns, vācu īsspalvainais putnusuns, vācu medību terjers, Velsas terjers). Pārējos gadījumos - vienīgi tad, ja veterinārārsts konstatē, ka tās rada veselības problēmas. Piemēram, suns, purinot galvu, ausis regulāri savaino vai atdauza asti pret kādiem šķēršļiem. Taču, kā izrādās, ne visi likumu ievēro.

AINA KORŅEJEVA, kinoloģe, audzētavas KORLAND REIN īpašniece:

Lai apietu šo kupēšanas aizliegumu, Latvijas Kinoloģiskā federācija veic nepatiesus ierakstus ar baltkrievu Kennel savienību. Tātad būtībā viņi izdara viltotus ierakstus ciltsgrāmatā. Tas ir rupjš ciltsdarba pārkāpums.

Kā jūs varat pierādīt, ka tā viltošana notiek?

AINA KORŅEJEVA: Pierādīt var ar to, ka šiem suņiem izstāžu katalogos ir gan Baltkrievijā reģistrēti ciltsgrāmatas numuri, gan Latvijā. Tātad vienā izstādē viņi startē ar ciltsrakstu numuriem, kas ir Latvijas, otrā viņi startē ar baltkrievu. Neskatoties uz to, viņi ir dzimuši šeit, viņi ir Lauksaimniecības datu centra datu bāzē, kur ir gan adrese, gan izcelsmes valsts, gan arī audzētavas, kas ir reģistrētas un piesaistītas Latvijai.

Audzētāji uzskata, ka tam ir trīskārt sliktas sekas – pirmkārt, dzīvnieki cieš no nežēlīgas operācijas, jo ausu griešana tiek veikta jau pieaugušam sunim, bieži bez narkozes un griezumu vietas ilgstoši asiņo. Otrkārt – notiek krāpšanās ar ciltsrakstiem un treškārt - nav godīgi, ja izstādē vienlaikus piedalās suņi gan ar ķirurģiskiem uzlabojumiem, gan bez.

NORMUNDS DUĻEVSKIS, Kinoloģiskā kluba biedrs:

Protams, suns, kuram ir veikta šāda te ķirurģiska manipulācija, viņš vizuāli var izskatīties daudz labāk nekā suns, kuram nav apgrieztas ausis vai aste. Jā, protams, tas pats dobermanis, neapšaubāmi, vizuāli daudz pievilcīgāks uzskatās ar kupētām ausīm.

Federācijas vadība pārmetumus noliedz. Nevarot aizliegt audzētājiem pārreģistrēties uz Baltkrieviju, Krieviju, vai Ukrainu, ja tiem nepatīk Latvijas stingrais likums, pret kura pieņemšanu savulaik cīnījusies arī federācija.

VIJA KLUČNIECE, Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente:

Es aizstāvēju pozīciju, ka tās šķirnes, kas gadsimtiem ir grieztas, tās ir jāsaglabā. It sevišķi, ņemot vērā to, ka mums ir lauksaimniecības dzīvnieki – sivēni, jēri – un viņiem atļauj griezt astes. Es nedomāju, ka viņiem sāp mazāk, nekā sāp sunim!

Pārtikas un veterinārais dienests, kam jāuzrauga likuma ievērošana, atzīst, ka līdz šim jau vairākkārt brīdinājis audzētājus, ka likums jāievēro.

ARMANDS DAUBURS, Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītājs:

Nu... Ko darīsi ar negodīgiem cilvēkiem? Nedrīkst tā negodprātīgi rīkoties ar ciltsdarbu un ciltsrakstiem, ko izsniedz Latvijā un tad reģistrē citā valstī tikai aiz tā viena iemesla, lai varētu ausis nogriezt.

Cerībā, ka suņu audzētāji labosies paši, neviens vēl neesot sodīts, bet pierādījumu vākšanai dienestam nepietiekot jaudas.

ARMANDS DAUBURS: Mēs mēģinājām atrast, kuri ir tie vetārsti, kas to dara... bet mums neizdevās.

JAUTĀJUMS: Kādēļ neizdevās?

ARMANDS DAUBURS: Nesaka neviens.

Federācijas vadība apgalvo, ka tomēr cīnoties par likuma izpildi - pērnruden no Zooexpo izstādes izslēgti visi Latvijā dzimušie Cane corso suņi ar apgrieztām astēm un ausīm, kaut arī jau bijuši iekļauti izstādes katalogā. Tomēr Ģirts Eldmanis, kurš vada Latvijas kamanu suņu sporta nozari, saka, ka federācija pati iesakot izmantot kaimiņvalstu piesegu, lai operācijas tomēr veiktu.

ĢIRTS ELDMANIS, portāla suni.lv valdes loceklis:

Vadītāja tā vietā, lai teiktu – varbūt tagad sāksim ievērot likumu, pastāstīja: ja jums ir nepieciešams kupēt astes, ausis, nāciet pie vadības, mēs jums palīdzēsim caur Baltkrieviju šo jautājumu sakārtot.

VIJA KLUČNIECE, Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente:

Ziniet, ja kāds var pierādīt to, ka es iesaku apgriezt astes un ausis, – lai viņš pacenšas to pierādīt!

ĢIRTS ELDMANIS, portāla suni.lv valdes loceklis:

Es šoreiz reāli varētu pateikt vairāk, nekā man vajadzētu. Bet man ir līdz kaklam!

Tomēr tā nav vienīgā kritika federācijai. Izrādās, organizācijā apgrozās visai prāvi naudas līdzekļi. Paši biedri lēš, ka gadā caur federāciju iziet ap pusmiljons latu. Suņu audzētāji stāsta, ka sen jau sūdzējušies par neskaidrībām gan saistībā ar ciltsrakstiem, gan ar finansēm un to, ka federācijas un klubu vadība ar naudu rīkojas šaurā lokā un ilgus gadus atrodas pie varas, bet ierosinājumus pēc atklātības neuzklausa.

MĀRTIŅŠ KRIEĶIS, Kinoloģiskā kluba biedrs: Ja mēs paņemsim un sāksim rēķināt, kādi tad ir reālie Latvijas Kinoloģiskās federācijas ieņēmumi naudas ziņā – es jums varu pateikt viennozīmīgi, ka viņi ne tuvu nav tie dati, kas ir oficiālie. Un, ja mēs tā skatāmies, – šis ir tas jautājums, kāpēc tik ļoti visi turas pie šīs vietas: tas nav nekas cits, kā tikai nauda!

VIJA KLUČNIECE: Es nedomāju, ka vienam ierindas biedram ir jāzina visi maksājumi, kas notiek federācijā!

Viena no neapmierinātajām ir Sibīrijas haskiju audzētāja Dita Ozola, kurai pieder suns, kurš ieguvis pasaules čempiona titulu un kura izaudzējusi arī Latvijā pirmo haskiju interčempionu. Pēc sūdzēšanās viņas suņus atteikts pierakstīt uz izstādēm.

DITA OZOLA, haskiju audzētāja:

Federācija zina, ka es esmu iesniegusi šīs kvītis, un tas ir tā kā man atbildes gājiens no viņu puses.

JAUTĀJUMS: Un pirms tam nekādu represiju nebija?

OZOLA: Nekad! Nē!

Šonedēļ Valsts ieņēmumu dienests Kinoloģiskajā federācijā konstatēja nodokļu nenomaksu, izmantojot nereģistrētas kvītis.

INĀRA PĒTERSONE, VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā:

Šis skaitās tomēr rupjš pārkāpums. Te ir runa par ilgu laiku un daudziem dokumentiem, kas nav iegrāmatoti.

Konstatēts, ka kvītīs norādīta biedru naudas saņemšana, bet patiesībā maksa ņemta par pakalpojumiem, no kuriem būtu jāmaksā nodoklis. VID saka paldies tiem, kuri sniedza ziņas par nelikumībām, žēl tikai, ka neesot griezušies jau agrāk, tāpēc sods šoreiz neliels – 200 lati par pārkāpumiem grāmatvedībā. Ņemts vērā arī fakts, ka federācija savu vainu atzinusi un solījusi laboties.

VIJA KLUČNIECE: Nu ko tur slēpt – ne viss mums ir labi...

Ar nereģistrētajām kvītīm ieņemto naudu federācijas kasiere esot gribējusi izmantot organizācijas labā tāda kā drošības fonda veidošanai.

VIJA KLUČNIECE: Protams, mēs apskatījāmies, mēs atgriezām šo naudu kasē, viņa iemaksāja. Tika arī pieņemti lēmumi, tika izteikts rājiens gan man, gan grāmatvedei – viņai tika izteikts rājiens ar brīdinājumu. Tie bija mēri, ko mēs pieņēmām.

Neapmierinātie biedri domā, ka šoreiz noķertie ap 3000 nelikumīgi iekasētie lati ir tikai aisberga virsotne. Esot vēl arī citi pierādījumi, piemēram, tiekot uzrādīti aizdomīgi mazi izstāžu biļešu ieņēmumi.

MĀRTIŅŠ KRIEĶIS:

Šīs biļetes, kas tiek izsniegtas par apliecinājumu tiesībām ieiet, ir divu veidu – pirmām kārtām veids ir tāds, kad cilvēks ieiet iekšā izstādē, viņam viņas atņem un uzspiež uz rokas zīmodziņu. Rodas jautājums – kāpēc tad tiek paņemta nost šī biļete? Vai tāpēc, lai nākamajā izstādē tām biļetēm neparādītos vieni un tie paši numuri?

VID aicina faktus par pārkāpumiem celt galdā un cer arī, ka federācijas vadība pēc notikušā izdarīs pareizus secinājumus.

INĀRA PĒTERSONE:

Sajūta bija, ka cilvēki ir sapratuši savu kļūdu. Bet tas nenozīmē, ka mēs tikai klaji noticam un tas ir viss. Mums ir monitorings, un pēc kāda laika mēs tāpat atgriezīsimies un pārbaudīsim.

Komentāri (259)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu