Ja kaķim asaro acis (49)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/sashafatcat

Manam persiešu kaķēnam sākušas pūžņot acis. Ik vakaru tīrām, bet no rīta acis atkal saasarojušas un kaktiņos ir netīrumi. Vai noteikti jāved pie ārsta, lai noteiktu cēloni, vai arī tā ir vispārēja parādība šai šķirnei, ņemot vērā, ka purniņam ir saspiesta forma.

Ingus Balandins, veterinārārsts

Ieteiktu tomēr doties pie veterinārārsta, jo ir ļoti daudz faktoru, kas izraisa pastiprinātus asaru dziedzeru izdalījumus: no nepilnvērtīgas barības u.c. Iekaisums var būt gan bakteriāls, gan alerģisks, katram sava ārstēšana. Tā var būt pašas acs slimība vai arī organisma vispārējas saslimšanas sekas, un tās ir atšķirīgas lietas.

Dzīvnieka actiņas var izmazgāt ar vārītu, atdzesētu ūdeni vai vāju kumelīšu tēju, bet slimību tas neizārstēs. Kādas trīs četras nedēļas acis būs tīras, bet tad viss sāksies no jauna.

Šķirnes kaķiem ļoti bieži asarošanas cēlonis ir nepareiza barība. Visvairāk to jūt baltie persiešu šķirnes kaķi. Saprotams, ka finansiāli grūtos apstākļos ne visi var atļauties dārgo profesionālo barību, bet tas nemaz nav obligāti. Galvenais, lai dzīvnieka uzturs būtu sabalansēts ar vajadzīgajām olbaltumvielām un minerālvielām. Nav obligāta tikai sausā barība, var jau iedot kaķēnam kādu našķīti, tomēr, ja gribat savu mīluli palutināt, labāk aizejiet uz tirgu un ar soju pildītās desas vietā nopērciet svaigu gaļas gabaliņu.

Lauku kaķiem acis parasti asaro kādas vīrusu saslimšanas dēļ. Saimnieki bieži vien nepievērš tam uzmanību, jo uzskata, ka dzīvnieks ir norūdījies, tā ir pārejoša problēma un gan jau kaite pāries pati no sevis.

Tomēr tā ir nopietna problēma, gadās, ka kaķis pat kļūst akls.

Tāpēc ieteicams laikus sākt ārstēšanu, tad izdevumi būs mazāki.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu