Diētai kaķim jābūt rūpīgi izstrādātai (12)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/wheany

Jautā lasītājs: "Manam kaķim ir 10 kg. Kā lai dabū svaru viņam nost, ir gan diēta, gan pareiza pārtika!? Kaķis kastrēts un 5 gadus vecs."

Atbild Ieva Apšāne, veterinārās klīnikas "Mazo brāļu hospitālis" veterinārārste:

"Aptaukošanās apgrūtina ne tikai mūsu mīluļu dzīvi, bet apdraud arī to veselību. Tādēļ ir ļoti svarīgi patstāvīgi uzmanīt kaķa svaru, jo aptaukošanās var izraisīt dažādus veselības traucējumus, tostarp diabētu, endokrīnās sistēmas traucējumus, sirds un elpceļu slimības, urīnpūšļa akmeņu veidošanos un artrītu. Liekā svara dēļ kaķis var kļūt klibs un viņam var rasties dažādi uzvedības traucējumi. Tāpēc ļoti svarīgi rūpēties par sava mīluļa ēdienkarti, veselīgu apetīti un normālu ķermeņa svaru jau laikus, ne cīnīties ar liekā svara likvidēšanu pēc tam.

Lai sāktu kaķiem diētu, ir ļoti svarīgi konsultēties ar veterinārārstu, kurš, izmeklējot dzīvnieka vispārējo veselības stāvokli, piemeklēs jūsu mīlulim piemērotu barību.

Ja diētisko ēdienu gribi gatavot pats, tad jārēķinās, ka tas prasīs vairāk laika un pacietības, mājās gatavotā barība izmaksās dārgāk nekā speciālā barība un paša gatavotā ēdienā nav iespējams precīzi sabalansēt dzīvniekam nepieciešamos komponentus. Jāņem vērā, ka kaķi ir īpaši izvēlīgi uz barību, un, ja kaķis iepriekš nav nobaudījis dažādus ēdiens, tas var atteikties no barības vispār.

Barojot dzīvnieku ar gatavo pārtiku - granulām un konserviem -, izvēlieties diētisko pārtiku.

Bet jāatceras, ka šī liesā barība ir mīlulim dodama nevis neierobežotā daudzumā, bet gan stingri noteiktās devās, ko ir noteicis veterinārārsts vai kas ir norādītas uz iepakojuma. Atcerieties, ka pārejai uz speciālo diētisko barību jānotiek pakāpeniski, aptuveni nedēļas laikā."

Uzdod arī savu jautājumu Eksperta logā!

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu