Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Šī ir recepte biešu zupai, kādu to vāru jau vairākus gadus, jo versija ir atzīta par gardu esam un vairs nav vajadzības nodarboties ar uzlabojumiem. Ceru, ka garšos arī jums!
Sastāvdaļas (rezultāts – liels zupas katls)
- 2,5 l ūdens
- liellopa gaļa ar kaulu apm. 1 kg
- 2 lauru lapas, daži smaržīgie pipari
- 5 vidēja izmēra kartupeļi, nomizoti un sagriezti šķēlītēs
- 3 burkāni, nomizoti un sagriezti šķēlītēs
- 3 selerijas kāti, sagriezti mazos gabaliņos
- 0,5 kg vārītu biešu (ja bietes ir nevārītas, tās novāra lielā ūdens daudzumā, nenogriežot to vietu, kur sākas lapas – pretējā gadījumā vāroties bietes zaudēs savu skaisti sarkano spilgto krāsu!), sarīvētas uz rupjās rīves
- daži zariņi žāvēta vai svaiga timiāna
- sula no puscitrona
- 2 ēdamk. Vusteras mērces
- 1 ēdamk. cukura
- sāls pēc garšas
- pasniegšanai – skābais krējums un zaļumi (attēlā – arī kressalātu dīgsti)
Gatavošana:
- Ūdenī liek vārīties gaļas gabalu, pievieno lauru lapas un smaržīgos piparus. Ūdeni uzvāra, nosmeļ putas, kad tās parādās (var būt pat vairākkārtīgi). Gaļu vāra apt. 40 min – 1 h, kamēr veidojas skaists buljons un pati gaļa atlec no kaula. Tad to ņem no katla ārā un noliek malā. No buljona izņem lauru lapas un piparus.
- Buljonam pievieno sagrieztos dārzeņus un timiānu un turpina vārīt 5 minūtes. Tad liek katlā arī rīvētās bietes. Atkal sagaida, ka buljons sāk vārīties.
- Beigās pievieno citrona sulu, cukuru un sāli. Pavāra vēl pāris minūtes. No šķidruma izņem timiāna zariņus.
- Pasniedz kopā ar gaļiņu, kas palikusi no buljona vārīšanas un sagriezta gabaliņos. Pievieno karoti krējuma un pārber ar zaļumiem.