Sānsoļi pēc 50. Kāpēc?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA - AFI

Jūsu laulība pārcietusi divu bērnu piedzimšanu un audzināšanu. Nav ne mazāko bažu, ka viņš varētu kļūt neuzticīgs. Tomēr…Nepriecājieties par ātru: Čikāgas Universitātes pētījums liecina, ka pat 50 gadu vecumā 37 procenti vīru ir bijuši neuzticīgi.

Arvien vieglāk

Mūsdienās krāpt ir vieglāk, nekā būt uzticīgam: darbdiena ir gara, bieži saistīta ar komandējumiem, turklāt arvien vairāk sieviešu ir katrā darbavietā, tādēļ «kantora romāniem» ir brīva vaļa. Ir loģiski, ka darba attiecības rada seksuālu gaisotni.

Turklāt tagad palīdz arī modernās tehnoloģijas un servisi: draudzenēm vairs nav jābaidās zvanīt precētajiem draugiem un otrādi, jo sievas parasti neatbild uz sava vīra mobilā telefona zvaniem.

Turklāt pieaug ari iestāžu skaits, kuras piedāvā atpūtu un atslodzi uzņēmējiem, tostarp erotisko masāžu. Neuzticība arī sabiedrībā vairs netiek uztverta par nepiedodamu grēku, tādēļ spert īsti neapdomātu soli ir vēl vieglāk. Seriāli par sānsoļiem un partneru maiņu stāsta tik rafinētā vieglumā, ka var šķist — tā ir norma. Atsakoties no neuzticības, cilvēks it kā atsakās no jautrības.

Par spīti tam, lielākā daļa cilvēku nestaigā apkārt, sapņojot, ka kļūs neuzticīgi laulātajam, un arī brīvās sievietes nemaz tā nealkst ievilināt savā grēcīgajā gultā kādu potenciālu krāpnieku. Nepieciešams laiks, lai pazīšanās, kas sākusies kā vienkāršas simpātijas, kļūtu par seksuālām attiecībām.

Laiks un impulss! Reizēm vīrietim nepieciešams sekss un aizraušanās, reizēm viņš vienkārši vēlas uzlabot savu pašvērtējumu. Un tomēr psihologi «izrēķinājuši», ka ir situācijas, kurās vīri ir īpaši pakļauti neuzticības riskam.

Sekss vairs nekūsā

Tas vien, ka jūsu laulība vairs nelīdzinās filmai «9, 5 nedēļas», vēl nenozīmē, ka vīram ir dota atļauja kreisajiem soļiem. Taču ja viņam seksa ir par maz vai arī tas nešķiet pietiekami aizraujošs, pastāv risks, ka viņš sāks vismaz skatīties apkārt.

Ir vērts noskaidrot, vai trīsreiz nedēļā ir «nepārtraukti» vai «tikpat kā nekad». Atraidījumu var uzskatīt par atļauju meklēt bagātīgākus medību laukus vai arī krist par upuri nejaušam gadījumam, īpaši, ja priekšlikums tiek izteikts viņiem — vīrietim ir grūti atteikt patīkamai sievietei mīlas nakti.

Un, ja viņam šī nakts bijusi aizraujoša, viņš var savu nejaušo paziņu uzmeklēt atkal un atkal. Tas attiecas arī uz vīriešiem, kuri mīl savas sievas — ja laulībā nav attīstīta sazināšanās sistēma.

Jaundzimušais ģimenē

Sekss var novest pie bērniem, bet ne otrādi. Jaunajai māmiņai, pirmkārt, ir ļoti daudz darba un neierastu pienākumu, otrkārt, hormonu līmenis ir mainījies ne par labu kaislei. Reizēm mazuļa parādīšanās var likt vīrietim uzvesties kā bērnam. Raizējoties par savu neatkarību, viņi var baidīties no atbildības, ko uzliek trešā ģimenes locekļa esamība, tāpēc pēkšņi var šķist pievilcīgākas pazīstamās brīvās sievietes. Viņām nav pienākumu, un viņas no viņa neko neprasa.

Draugi — «brīvie strēlnieki»

Ja vīra draugi lielās ar saviem ārpuslaulības sakariem (vai viņiem tādi ir īstenībā vai iztēlē), gluži laimīgi precējies vīrietis tīrās atdarināšanas dēļ var sākt šaubīties, vai ar viņu viss kārtībā, ja viņam sekss ārpus laulības gultas nešķiet nepieciešams.

Paaugstinājums

Panākumi darbā var radīt pārliecību, ka jaunajā amatā pienākas ne tikai birojs ar labāku skatu pa logu, bet arī skaistāka sieviete līdzās. «Es smagi strādāju, esmu pelnījis sevi palutināt.» Protams, līdz ar finansiālajām iespējām un profesionālo statusu aug arī neuzticības iespējas: vara ir pievilcīga.

Šādā gadījumā sānsolim visbiežāk tiks izraudzīts «medījums» — daudz jaunāka, īpaši skaista vai slavena sieviete kā vēl viens veiksmes apliecinājums.

Tomēr psihologi ir vienisprātis: šādās attiecībās pats vīrietis arī kļūst par trofeju. «Līdzko ietekmīgs vīrietis novelk bikses, viņš tiek pazemināts. Šajā situācijā sieviete — potenciālā mīļākā — ir tā, kura jūtas kā ieguvusi iekārojamu trofeju, izmantojot
savu seksualitāti.»

Lejupejošā taisnē

Vīrieši savu identitāti lielā mērā saista ar darbu, pat mūsdienās, kad visbiežāk strādā abi partneri. Ja priekšnieks vīrieti nemitīgi pazemo, ja viņš baidās no atlaišanas, viņa pašapziņa var nokrist tik zemu, ka jāveic īpaši tās glābšanas pasākumi.

Pat tad, ja sieva ir saprotoša, vīrieti var nomākt neapmaksātie rēķini un citas lietas, kuras atgādina viņa nespēju atrisināt situāciju. Romāns ļauj viņam nokļūt it kā citā realitātē, kur sieviete nezina viņa problēmas, un atkal justies pilnvērtīgam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu