Pirmā mīlestība: Sekss kļūst jaunāks

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA - AFI

Landavas Seksuālo zinātņu un seksuālas pedagoģijas pētniecības institūts 1998. gadā apkopoja datus par vairāk nekā 3000 jauniešiem vecumā no 14 līdz 17 gadiem un salīdzināja tos ar 1981. gadā iegūtajiem. Izrādījās, ka gan zēni, gan meitenes ar seksu sāk nodarboties ātrāk.

– Meitenēm pirmā seksuāla pieredze bijusi 2,5 gadus ātrāk, zēniem — pat 3 gadus ātrāk.

– Šodien meitenes sasniedz dzimumgatavību 12,2 gadu vecumā (agrāk 13,5), zēni —12,5 gadu vecumā (agrāk 14,2),

– Trīs ceturtdaļas aptaujāto zēnu un tikai trīs piektdaļas meiteņu savu pirmo reizi aprakstīja kā burvīgu piedzīvojumu.

– Kā zēniem, tā meitenēm svarīgs seksa priekšnoteikums bija mīlestība un uzticēšanās. 1981. gadā zēni tam piešķīra daudz mazāk uzmanības.

«Man (15) nesen bija pirmā reize. Erekcijas laikā viņa loceklis ir apmēram 12—13 centimetrus garš. Vai mana jaunavības plēve jau ir pārrauta? Man vispār nebija asiņošanas. Kur īsti atrodas jaunavības plēve?»

«Man (14) jau četrus mēnešus ir draugs, bet es vēl neesmu gatava gulēt ar viņu. Nesen mēs ar draudzeni runājām par pašapmierināšanos un prātojām, vai tādā veidā var ievainot jaunavības plēvi. To nu mēs negribētu nekāda gadījumā! Vai ir iespējams pateikt, vai meitene vēl ir jaunava vai nav?»

«Man (13) nupat ir sākušās mēnešreizes. Draudzene man stāstīja, ka, ievadot tamponu, var pārraut jaunavības plēvi. Vai tā ir taisnība?»

Jaunavības plēve ir gļotādas ieloce, kas pusmēness veidā noslēdz ieeju maksti. Tās vidū ir atvere, pa kuru menstruācijas laikā izplūst asinis. Tā stiepjas un parasti ir pietiekami liela, lai varētu ievadīt tamponu. Pirmā seksuālā kontakta laikā tā parasti tiek ieplēsta.

Bet tas var notikt arī, nodarbojoties ar sportu, un tu to nemaz nepamanīsi. Ar to varētu izskaidrot, kāpēc dažam meitenēm pēc pirmās reizes nav asiņošanas. Dažreiz arī, ieplēšot jaunavības plēvi, ir tik maz asiņu, ka tās nav pamanāmas. Ir gadījumi, kad pirmā seksuālā kontakta laikā plēve paliek vesela, jo atvere tāpat ir pietiekami liela.

Šo iemeslu dēļ neviens zēns nevar pateikt, vai tu esi jaunava vai ne. Dažreiz arī pati meitene nezina, kurā no pirmajām reizēm notikusi deflorācija.

Ginekologs var pateikt, vai jaunavības plēve ir vesela, bet nevar pateikt, vai tas ir noticis seksuāla kontakta laikā. Ja masturbēšanas vai petinga laikā makstī tiek ievadīts pirksts, protams, pastāv iespēja, ka jaunavības plēve tiks ieplēsta, bet, ja (kā tas lielākoties notiek masturbējot) tiek kairināts tikai klitors, tad nē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu