Kad es drīkstu sākt TO darīt? (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

«Es (14) ar draugiem esmu par to runājis, bet tā īsti nezinu. No cik gadiem zēns un meitene drīkst nodarboties ar seksu?» – no kāda puiša vēstules.

«Kas teikts likumā? No cik gadiem drīkst nodarboties ar seksu? Māmiņa man saka, ka meitene ar zēnu drīkst gulēt tikai no 15 gadu vecuma. Es ļoti ciešu — jau trīs mēnešus esmu kopā ar draugu un gribu ar viņu gulēt! Vai drīkstu ar viņu tikties? Vai māmiņa man var aizliegt saieties ar zēniem?» – no kādas meitenes vēstules

Tieši jautājums «Kad ko drīkst?» rada sajukumu jauniešu galvās, jo ļoti bieži vecāki izdomā kaut kādus likumus, lai iegrožotu bērnu tieksmi uz piedzīvojumiem. Likums ļauj tev tikties ar draugu, kad un cik bieži vien vēlies. Arī maigošanās ir atļauta, ar likumu tiek regulēti vienīgi dzimumsakari.

Īstenībā valsts ir tolerantāka par dažu labu norūpējušos māmiņu. Vācijā un Austrijā likums atļauj meitenēm un zēniem stāties seksuālās attiecībās no 14 gadu vecuma. Tas nozīmē, ka nevienam nav tiesību ziņot policijai, ja jūs to darāt. Ja vienam no partneriem vēl nav 14, tad Vācijā darbojas likums, kas nosaka, ka otrs partneris nedrīkst būt vecāks par 18 gadiem. Austrijā vecuma starpība nedrīkst pārsniegt divus gadus. Šveicē seksuālas darbības ar «bērnu» ir atļautas tikai, ja jaunākajam partnerim ir 16 gadi. Ja vecuma starpība ir trīs gadi, draud sods.

Likuma normas nozīmē vienīgi to, ka neviens no jums nevar tikt uzrādīts policijā. Vecāki, protams, tev var aizliegt visu, ko vēlas, arī noteikt, cik ilgi tu drīksti pastaigāties un ar ko tu satiecies, — līdz 18 gadu sasniegšanai viņiem ir tiesības noteikt tavu dzīvi, un tev ar to ir jāsamierinās.

Tas izdosies labāk, ja mēģināsi viņus saprast. Viņi taču raizējas par tevi! Arī vecākiem ir jāpierod, ka bērni kļūst pieauguši, — šis process ir vieglāks un ātrāks, ja tu bieži vari ar viņiem no sirds izrunāties.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu