Amatpersonas šķērdējušas miljoniem latu, cinisms pieaug

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Valsts institūcijas pagājušajā gadā, īpaši gada beigās, šķērdējušas jeb nelietderīgi tērējušas miljoniem latu no valsts budžeta, liecina Valsts kontroles apkopotā informācija. Turklāt iestāžu amatpersonu attieksme kļuvusi vēl ciniskāka.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba pirmdien intervijā Latvijas Radio atzina, ka cinisma pakāpe attiecībā pret līdzekļu tērēšanu kļuvusi lielāka un lietas kļūst arvien rafinētākas.

«Tas, par ko mēs runājām pirms gada, kad plaši izskanēja gadījumi par suvenīriem, ēšanām — tie mērogi ir gājuši plašumā,» sacīja Sudraba.

Kontrole gada beigās īpaši pievērusi uzmanību institūciju rīcībai ar finanšu līdzekļiem, kad bija aizliegumi rīkoties ar prēmijām. Tas, ko kontrole secinājusi, parāda amatpersonu cinisma un domāšanas pakāpi pat tad, kad izdod speciālus rīkojumus.

«Kamēr ir iespēja tērēt un ne no viena netiek prasīta atbildība par to, ko esi izdarījis, mēs nekādi nelauzīsim šo domāšanas veidu,» secina Sudraba. Viņa kā labu piemēru minēja Lielbritāniju, kur par šādu rīcību valsts iestādēs amatpersonas pašas atstāj amatus un seko arī ass nosodījums.

Kā piemēru, kad institūcijas nelietderīgi tērējušas lielus naudas apjomus, Sudraba nosauca Kultūras ministriju, kur gada beigās noslēgts līgums par koncertzāles projektēšanu. Tās ir nelikumīgi uzņemtas saistības, jo ministrijai vispār nebija tādu līdzekļu, lai tās slēgtu, viņa skaidroja.

«Vispār nerēķināšanās ar likuma burtu, par garu vispār nerunāsim,» noteica Sudraba. Viņa piebilda, ka tiekot darīts viss un tiek meklētas visas iespējas, lai naudu iztērētu, nevis taupītu.

Kā vēl vienu spilgtu piemēru, kad pārkāpts likums, kontroliere minēja Veselības ministriju, kur apzināti tikuši sagrozīti grāmatvedības dati, lai izmaksātu prēmijas, lai gan tas bijis aizliegts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu