Endokrinologa konsultācija Jurim Šteinbergam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Ūdris, vipi.lv

Lai efektīvi samazinātu svaru Jurim Šteinbergam, jāmaina ikdienas paradumi gan uztura, gan fiziskās aktivitātes ziņā. Lai nekaitētu veselībai, būtiski ir zināt pašreizējo veselības stāvokli, tāpēc svarīga ir endokrinologa konsultācija. Juri konsultēja Latvijas Endokrinologu asociācijas priekšsēdētājs Dr. Agnis Zvaigzne.

Tikšanās ilga trīs stundas. Šajā laikā ārsts noskaidroja Juri Šteinberga slimību vēsturi, sūdzības, svara pieaugumu pēdējo gadu laikā, uztura paradumus un ikdienas režīmu. Lai būtu pārliecība, ka organismam netiks kaitēts ar pārlieku lielu fizisko slodzi, tika veikti dažādi izmeklējumi un nodotas analīzes.

Tā kā cilvēkiem ar lieko svaru risks saslimt ar cukura diabētu palielinās 3,6 reizes, tika veikts glikozes slodzes tests. Tas parāda, vai nav cukura diabēta. Šī metode ir cukura diabēta agrīna diagnostika, un rezultāts ļauj izvērtēt, vai fiziskā slodze nekaitēs veselībai. Testa ilgums — divas stundas. Pacients iedzer glikozi un tad tiek vērots, cik ātri asinīs palielinās cukura daudzums.

Nākamais izmeklējums, kas tika veikts Jurim Šteinbergam, bija veloergometrija, kas parāda, cik liela fiziskā slodze ir pieļaujama, lai tā nekaitētu sirds veselībai. Izmeklējums tika veikts, zinot, ka liekais svars rada lielāku risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, piemēram, 5,6 reizes palielinās iespēja saslimt ar paaugstinātu asinsspiedienu. Veloergometrijas laikā pacients brauc ar velosipēdu (trenažieris) un tiek pierakstīta elektrokardiogramma, līdz ar to izmeklējuma rezultāts parāda maksimālo fizisko slodzi, kas pieļaujama konkrētajam pacientam.
Pacientiem ar aptaukošanos nereti ir palielināta sirds (tas novērojams sirds lielās slodzes rezultātā). Lai pārliecinātos, vai Jurim sirds izmēri ir normas robežās, tika veikta ehokardiogrāfija. Izmeklējuma laikā sonogrāfiski apskata sirdi, izmēra sirds sieniņu biezumu un sirds lielumu. Šis izmeklējums ir svarīgs, ja pacientam kā palīgu svara samazināšanā iesaka medikamentu reduktilu (tas parasti tiek ieteikts, ja svars, ievērojot diētu un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, mēneša laikā nemaz nemazinās vai ilgākā laika posmā nekrītas tik strauji, kā gribētos).

Papildus tika veiktas laboratoriskās analīzes, lai redzētu nieru, aknu un vairogdziedzera veselības stāvokli, un noteikts tauku daudzums asinīs.

Kā, noskaidrojās, Jurim veselība ir laba — visiem izmeklējumiem rezultāti bija normas robežās, kas nozīmē, ka ir atļauta kontrolēta fiziskā aktivitāte. Laboratorijas izmeklējumos bija paaugstināts tauku daudzums asinīs, ko iespējams samazināt ar īpaši kontrolētu pārtikas produktu lietošanu, respektīvi, diētu, bet par to nav šaubu, jo Jura diētas ārsts ir Dr. Brēmanis.

Galvenais, lai nekaitētu veselībai, svaru nedrīkst samazināt strauji, jālieto daudz šķidruma, lai aknām un nierēm nav pārmērīgi lielas slodzes. Ja tievē pareizi, visu analīžu rezultāti tikai uzlabojas un dzīve kļūst vieglāka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu