Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Vienkārša rauga mīkla (20)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visos veikalos var nopirkt gatavus pīrādziņus un smalkmaizītes, taču paštaisīti vienmēr garšo labāk. Tāpēc konditorejas-kafejnīcas «Saldais lācis» vadītāja Baiba Lāce iesaka pamēģināt pašiem pagatavot rauga mīklu un ķerties pie pīrādziņu cepšanas. Šādi pašu pagatavoti pīrāgi un smalkmaizītes labi papildinās jebkuru svētku galdu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 50 g rauga;
  • 500 ml piena;
  • 140 g margarīna;
  • Viena ola;
  • 100 g cukura;
  • 15 g sāls;
  • 1-1,3 kg miltu.

Bļodā, kurā tiks mīcīta mīkla, sadrupina raugu.

Citā bļodiņā izkausē margarīnu un tam pievieno pienu.

Masu uzkarsē līdz apmēram 35-40 grādiem.

Piena un margarīna masu nedrīkst uzkarsēt pārāk karstu, jo tad raugs var nerūgt.

Maisījumu pielej raugam un visu kārtīgi samaisa, lai raugs izšķīst.

Tad pievieno vienu olu, cukuru un sāli.

Cukura un sāls daudzums ir atkarīgs no tā, ko plānots gatavot no rauga mīklas.

Ja vēlas gatavot pīrādziņus, tad cukuru liek mazāk, lai mīkla nav salda, bet, ja vēlas gatavot saldās smalkmaizītes, var pievienot nedaudz vairāk cukura.

Visam klāt pamazām pievieno miltus un mīklu mīca, līdz tā nelīp klāt rokām.

No gatavās masas izveido mīklas bumbiņu un liek līdz 40 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī rūgt.

Mīklu var raudzēt arī istabas temperatūrā vai arī uz radiatoriem.

Raudzēšanas laiks ir atkarīgs no tā, kur mīkla tiek raudzēta.

Vidēji mīkla rūgst apmēram 30-45 minūtes.

No šāda daudzuma sastāvdaļu sanāk 1,8-2 kg mīklas.

Gan pīrāgi, gan plātsmaize un smalkmaizītes

No šīs mīklas var pagatavot gan gardus pīrādziņus, gan plātsmaizi.

Iesakām pamēģināt ābolu plātsmaizi, kas garšos gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Lai Jums izdodas uzmeistarot pufīgu rauga mīklu un pēc tam ar pašceptiem gardumiem iepriecināt savus tuviniekus! Siltas brīvdienas!

Komentāri (20)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu