Gājputnu atgriešanās lielākā skaitā sagaidāma ap 20.martu (3)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Gājputnu atgriešanās lielākā skaitā sagaidāma ap astronomiskā pavasara iestāšanos – 20.martu, informēja Latvijas Ornitoloģijas biedrība, kas aicina iedzīvotājus ziņot par saviem novērojumiem.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus pastāstīja, ka 27.februārī manīti pirmie lauku cīruļi Saldus apkārtnē, bet 5.martā tie manīti jau Jelgavas novadā. Vairāki simti baltpieres un sējas zosis marta pirmajās dienās novērotas Latvijas dienvidrietumu piekrastē netālu no Nīcas. Savukārt meža baloži, kas šogad pirmo reizi manīti 3.martā Rundāles novadā, redzēti jau lielākajā daļā Kurzemes un Zemgales.

Vairākās vietās uz laukiem manīti pirmie ziemeļu gulbji, dzērves un ķīvītes, bet pie būrīšiem – pirmie mājas strazdi. Vietās, kur jūra un upes atbrīvojušās no ledus, manīti arī pirmie atlidojušie ūdensputni. Engures apkārtnē 3. un 7. martā novērotas pirmās Sāmsalas pīles.

Ornitologs prognozē, ka tuvākajās dienās lielākā skaitā atgriezīsies mājas strazdi, lauku cīruļi, meža baloži, dzērves, atlidos pirmie baltie stārķi.

Tomēr putnu centienus atgriezties joprojām slāpē biezā un stabilā sniega sega uz laukiem un ar ledu klātie ezeri un upes.

«Meteoroloģiskā informācija un prognozes liecina, ka šogad pirmie gājputni lielākā skaitā pie mums sāks ierasties marta beigās, jo tuvākajās dienās laikapstākļi būtiski nemainīsies, kas nozīmē, ka putni migrācija būs lēna, bez straujas un masveidīgas ierašanās. Šobrīd putniem labāka situācija ir Latvijas dienvidrietumu daļā, kur sniegs uz laukiem gandrīz jau nokusis. Pirmos gājputnus Latgalē un Vidzemē manīsim ne agrāk kā pēc nedēļas vai divām,» sacīja Ķerus

Biedrība aicina ziņas par gājputniem nodot dabas novērojumu portālā «Dabas dati» vai arī aizpildīt pievienoto gājputnu reģistrācijas anketu un vasaras sākumā nosūtīt to Latvijas Ornitoloģijas biedrībai pa pastu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu