Pazudusī «Air France» lidmašīna bijusi radaru nesasniedzamības zonā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atlantijas okeānu pārlidojošās pasažieru lidmašīnas plašā teritorijā ir radaru nesasniedzamības zonā, pirmdien paziņoja gaisa satiksmes kontrolieri, skaidrojot, kā bez pēdām pazudusi «Air France» pasažieru lidmašīna ar 228 cilvēkiem.

«Radaru darbības rādiuss ir aptuveni 500 kilometri,» sacīja Francijas gaisa satiksmes kontrolieru arodbiedrības pārstāvis Stefans Durāns. «Tālāk Atlantijas okeāna vidū vairs nav iespējams radaru kontakts. Tās ir tukšās zonas.«

Lai palīdzētu kontrolieriem sekot lidmašīnām, lidmašīnas katru pusstundu vai stundu sūta radiosignālus, kas ļauj noteikt atrašanās vietu un aprēķināt maršrutu.

«Kad lidmašīna nenosūta šos signālus, tad tiek iedarbināta trauksme un tas notika šorīt,» sacīja Durāns.

Francijas civilās aviācijas arodbiedrības USAC pārstāvis Žans Pols Armanžo paziņoja lidojumā pār Atlantijas okeāna ziemeļiem radars nosedz ne vairāk kā divas stundas. «Dienvidu transatlantiskajā lidojumā tās varētu būt trīs līdz četras stundas,» viņš sacīja.

Francijas aviokompānija «Air France» pirmdien pēcpusdienā atzina, ka pazudusī lidmašīna, visdrīzāk, vētrā virs Atlantijas okeāna piedzīvoja zibens spērienu.

«Nav šaubu, ka mēs esam piedzīvojuši aviācijas katastrofu. Visa kompānija domā par [pasažieru un apkalpes locekļu] tuviniekiem un jūt līdzi viņu sāpēm.» žurnālistiem Parīzes Šarla de Golla lidostā sacīja «Air France» vadītājs Pjērs Anrī Gurgeons.

Lidmašīna «Airbus A330-200» ar 216 pasažieriem un 12 apkalpes locekļiem bija ceļā no Brazīlijas pilsētas Riodežaneiro uz Parīzi.

No lidmašīnas plkst.2.14 pēc Griničas laika - aptuveni četras stundas pēc izlidošanas no Riodežaneiro - saņemts automātiski sūtīts ziņojums, ka lidmašīnā pēc īssavienojuma pazudusi elektrības piegāde.

Iepriekš lidmašīna bija lidojusi cauri vētras zonai un piedzīvojusi spēcīgas gaisa bedres, teikts «Air France» paziņojumā.

Lidmašīna pazušanas brīdī bija krietni tālu Atlantijas okeānā. Spānijas, Marokas un Francijas radaros lidmašīna tā arī nav parādījusies.

Lidmašīna no Riodežaneiro lidostas izlidoja svētdienas vakarā ap plkst.19 pēc vietējā laika (plkst.1 pirmdienas rītā pēc Latvijas laika), bet dažas stundas vēlāk tā pazuda. Lidmašīnai Parīzes Šarla de Golla lidostā bija paredzēts nosēsties plkst.11.15 pēc vietējā laika (plkst.12.15 pēc Latvijas laika).

9145 kilometru garais lidojums parasti aizņem desmit stundas un 20 minūtes.

Brazīlijas un Francijas gaisa spēki veic meklēšanas misiju virs Atlantijas okeāna lidmašīnas lidojuma maršrutā.

Francijas amatpersonas izslēdza lidmašīnas nolaupīšanas iespēju, minot, ka, visdrīzāk, noticis kāds nelaimes gadījums.

Francijas aviācijas pārstāvji arī norādīja, ka līdz pirmdienas pēcpusdienai lidmašīnai ir beigušās degvielas rezerves, ja tā gadījumā tomēr turpināja ceļu.

Ja apstiprināsies, ka bojā gājuši visi pasažieri un apkalpes locekļi, tā būs traģiskākā avārija «Air France» vēsturē un vairāk nekā desmit gados postošākā avārija civilajā aviācijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu