«Dzelzs vilka» «Jaunie Jāņi» – Nakts, Mīlestība un Neparedzami laika apstākļi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Egons Reiters

18. jūnijā, 20.00, Andrejsalā grupa «Dzelzs vilka» jau trešo gadu ar Rīgas Domes atbalstu rīko mūsdienu tautas mūzikas pasākumu – brīvdabas koncertu «Jaunie Jāņi», informē grupas pārstāve Aija Kaukule. Šogad lieli un mazi aicināti uz pašas pilsētas iedvesmotu «Dzelzs vilka» tautas mūzikas un gaismas mistēriju Nakts, Mīlestība un Neparedzami laika apstākļi. Ieeja pasākumā - brīva.

Arī šogad grupa vēlas ievest apmeklētājus Jāņu un ielīgošanas tradīcijas mūsdienīgā redzējumā un skaņās, iekļaujoties Rīgas ielīgošanas pasākumu norisēs. Notikuma iedvesma ir pilsēta ar tās troksni, cilvēkiem un ritmu, kurā nenotverami iejaucas neparedzami dabas apstākļi – vai tie būtu vasaras lietus, vai varbūt - kaislību veidā.

«Dzelzs vilka» līderis Juris Kaukulis «Gadiem ejot, vēlme eksperimentēt ar mūzikas formu un tautas tekstiem nav gājusi mazumā. Viens no iemesliem – vēlme radīt Jāņu notikumu, kas ir tālu prom no ortodoksālas šlāgermūzikas pavadītas šašliku cepšanas. Gads šajā naktī sadalās uz pusēm, tas ir maģisks mirklis – gribas brīnumu. Kāpēc ielīgot? Lai svētki nepaskrien garām, tā īsti nesākušies starp veikaliem, pīrāgiem, darbiem. Jāattaisa vaļā iekšējais mēdijs, lai var tvert šo laiku.»

«Katrs gads mums pašiem bijis lielā mērā bijis pārsteigums. Pagājušajā gadā uzstājāmies ar ansambli «Forshpil», šogad esam izlaiduši teātra mūzikas albumu («Dzelzs vilka teātris»), tā ietekmē pasākums būs arī vizuāli baudāms, būs vairāk iekšā režijas un stāsta.»

Šajā reizē «Jaunajos Jāņos» kopā ar vilkiem uz skatuves kāps arī dziedātāja Aleksandra Lurjē – kopā ar viņu grupa pagājušā gada novembrī piedalījās LTV filmas Sešas zvaigznes zobenā uzņemšanā «Visas kārtis neatklāsim, bet būs, ko redzēt – gan mūzika, gan kustība. Protams, arī neiztrūkstošais rituālais ugunskurs.»

Mistērijas muzikālo satvaru veidos gan divu iznākušo «Dzelzs vilka» tautas mūzikas albumu - «Uijā, uijā nikni vilki» un «Kur vakara zvaigzne lec» motīvi, gan gluži jaunas, nedzirdētas kompozīcijas.

Pasākuma laikā ar sviestmaizēm un Muhamora gardumiem varēs spēcināties visi izsalkušie, bet izslāpušie - veldzēties kafejnīcā «Ļeņingrad». Aicināti jebkura vecuma apmeklētāji - draugu pulkā vai ar ģimeni, kā arī pilsētas viesi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu