Sāp vēders, caureja- ko darīt?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gettyimages.com

Pēc statistikas datiem Latvijā vēdera vīrusi izraisa lielāko daļu akūto caureju, bet vīrusiem lielāka aktivitāte vērojama tieši gada aukstajos mēnešos.

Par akūtu caureju stāsta Ilze Kikuste, ārsts gastroenterologs, medicīnas sabiedrība ARS.

Caureja, tas nozīmē 3 vai vairāk vēdera izejas dienā, šķidra vai ūdeņaina vēdera izeja, palielināts vēdera izejas apjoms. To bieži vien var pavadīt slikta dūša, vemšana vai drudzis.

Par akūtu caureju runā tad, ja caureja ilgst ne ilgāk kā 2 nedēļas. Biežākie izraisītāji ir vīrusi, un to toksīni, kā arī baktērijas, retāk parazīti. Iespējama arī neinfekcioza caureja, kuru var izraisīt medikamentu lietošana vai pārtikas nepanesība u.c. Laiks no inficēšanās līdz caurejas sākumam ir neliels - vidēji 3 dienas.

Lai ierobežotu tālāku infekcijas izplatību, ļoti svarīga ir higiēnas normu ievērošana, (roku mazgāšana utt.). Jāievēro miera režīms, nav jāapmeklē sabiedriskās vietas, darbavietas, skolas, bērnudārzus u.c.

Uzturs caurejas gadījumā. Jāizvairās lietot svaigus piena produktus, konservētus produktus, žāvētu gaļu un desas izstrādājumus, taukainus produktus. Dārzeņus iesaka lietot mērenos daudzumos tikai vārītus vai sutinātus. Rekomendē lietot uzturā graudu putras, rīsus, sausiņus, galetes, skābpiena produktus, zupas, vārītus kartupeļus, kartupeļu biezeni.

Ārstēšana. Ja caureja ir viegla, nav drudzis un asins piejaukums vēdera izejai, ārstēšanos var uzsākt mājās. Akūtas caurejas gadījumā cilvēks zaudē daudz šķidruma un sāļu, kā rezultātā var rasties organisma atūdeņošanās, kas ļoti strauji iestājas zīdaiņiem, maziem bērniem un veciem cilvēkiem. Pats svarīgākais akūtas caurejas ārstēšanā ir pietiekams šķidruma daudzums (ne mazāk kā 2 L/24 h). Iesaka dzert vārītu ūdeni, negāzētu minerālūdeni, zāļu tējas: kumelītes, piparmētras. Smagākos gadījumos var izmantot speciālu sāļu maisījumu – rehidronu.

Taču, lai slimība neievilktos, ir ieteicams lietot arī medikamentus. Viens no efektīvākajiem šādos gadījumos, ir Smecta. Kā liecina klīniskie pētījumi, šis medikaments saīsina slimības ilgumu un samazina vēdera izejas biežumu un apjomu. Kā arī ātri novērš dedzināšanu un vēdera pūšanos, jo zālēm ir pārklājošas un adsorbējošas īpašības.

Ārsts internists Baiba Pakere stāsta, ka tieši Smecta ir līdzeklis, jo to var lietot visa ģimene, ieskaitot mazus bērnus. Šo medikamentu var lietot arī bērni no dzimšanas brīža, grūtnieces un māmiņas, kas baro bērnu ar krūti, jo līdzeklim ir laba panesamība. Ja raugāmies uz analogiem, kuri jau gadu desmitiem tiek lietoti caurejas laikā, ir jāpiemin ierastā vecmāmiņu metode – ogle. Salīdzinot šos divus līdzekļus, Smecta ir jaunās paaudzes medikaments, kuram ir kompleksāka iedarbība, salīdzinot ar ogli. Smectai piemīt arī spēcīgas kuņģa-zarnu trakta gļotādu pārklājošas īpašības, tā uzlabo gļotu struktūru un funkciju, tādējādi pasargājot zarnu epitēlija šūnas no bojājuma. Smecta ir medikaments, kas jālieto daudz mazākās devās kā ogle, proti, 1 mazā Smectas paciņa (3g Smectas) pēc adsorbējošas virsmas lieluma atbilst 600 tabletēm aktivētās ogles. Parādoties caurejas pazīmēm, pieaugušajam pietiek ar 1 paciņu 3 reizes dienā. Akūtas caurejas sākumā devas var tikt dubultotas. Smectu lieto, šķīdinot pusglāzē ūdens jeb pievienojot pusšķidram ēdienam (piemēram - jogurtam).

Vienmēr atcerieties, ka akūtas caurejas gadījumā var nebūt laika aizsteigties līdz aptiekai, tāpēc vīrusu aktivitātes sezonā labāk laicīgi iegādāties zāles caurejas ārstēšanai un turēt tās mājas aptieciņā, cerot, ka tās nevajadzēs izmantot.

http://www.webaptieka.lv/lv/products/kunga-zarnu-trakta-darbibas-traucejumu-noversanai

Pirms Smecta lietošanas izlasiet instrukciju.

Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.

Nepamatota zāļu lietošana ir kaitīga veselībai.

Atsauces:

Navetat H, Acad Vet de France 1987,60:55-61

Dupont C et al, Pediatr Drugs 2009, Vol.11, No2. 2:89-99

Nagornaja N. Et all, Sovremennaja pediatrija 4(9) 2005,pp 67-70

Szajewska Het al, Aliment Pharmacol Ther 2006 Jan; 23(2):217-27

Smecta zāļu apraksts

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu