Kam Latvijā pieder visvairāk zemes?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Visvairāk zemes Latvijā joprojām pieder valstij, taču nu jau ir arī uzņēmumi (lielākoties gan ārvalstu īpašniekiem piederoši), kas spējuši savā īpašumā iegūt jau desmitus tūkstošu hektāru. Valsts zemes dienests, pēc «Baltic Screen» pasūtījuma, apkopojis datus, kuriem privātīpašniekiem tad Latvijā pašlaik pieder visvairāk zemes un kāda ir tās kopējā kadastrālā vērtība.

1. SIA «Foran Real Estate»: 34 748 hektāri (zemes kopplatība) — 5,58 miljoni latu (kopējā kadastrālā vērtība).

Kompānija, kuru kontrolē Norvēģijas uzņēmums «Storebrand Livsforsikring AS», jau vairākus gadus rekordātrumā un daudzumā uzpērk mūsu valsts zemi, un šajā procesā viņiem palīdz pašmāju uzņēmējs, Latvijas miljonāru saraksta pārstāvis Gundars Skudriņš, kuram pieder 7,8% uzņēmuma kapitdāldaļu. Straujā izaugsme — pirms diviem gadiem dubultojot piederošās platības, bet pērn piepērkot klāt vēl 23,6 tūkstošus hektāru — ļāvusi kompānijai kļūt par lielāko zemes īpašnieci Latvijā.

2. SIA «Myrtillus»: 18 320 hektāri — 2,46 miljoni latu.

Vēl viena ārvalstu kompānija, kas lielos daudzumos uzpirkusi mūsu zemi, pērn vēl bija saraksta līdere, bet tagad ļāvusi norvēģiem sevi apsteigt. Zemju uzpirkšanu tā sāka vēl kā ASV reģistrētā «Phemus Corporation» meitaskompānija, bet izaugsmi turpina jau kā Zviedrijas «Bergvik Skog AB» īpašums.

3. SIA «Rīgas meži»: 18 129 hektāri — 5,21 miljons latu.

Rīgas pašvaldības uzņēmumam pieder zeme ne tikai galvaspilsētā, bet vēl četros rajonos un 18 pašvaldībās — kopā 1198 īpašumi.

4. SIA «Fragaria»: 7985 hektāri — 1,39 miljoni latu.

Otra jau pieminētā «Bergvik Skog AB» meitaskompānija, kas arī samazinājusi zemju uzpirkšanas tempu, bet jau paguvusi savās rokās sakoncentrēt ievērojamas platības.

5. SIA «Istra mežs»: 6510 hektāri — 0,94 miljoni latu.

Arī šī kompānija pieder zviedriem — šīs valsts uzņēmumam «Skogssallskapet AB». Tiesa, saskaņā ar Valsts zemes dienesta datiem pagājušā gada laikā tai piederošās platības samazinājušās par 950 hektāriem.

6. SIA «Ruda»: 5789 hektāri — 1,16 miljoni latu.

Nākamā zviedru kompānijai (šoreiz «Bergvik Skog AB») piederoša uzņēmējsabiedrība, kura ekspansiju mūsu zemes tirgū piebremzējusi un pērn neko klāt nav piepirkusi.

7. SIA «Kursa MRU»: 5739 hektāri — 1,04 miljoni latu.

Tikai 7. vietā šajā sarakstā parādās uzņēmums, kas pieder Latvijas iedzīvotājam uzņēmējam Edgaram Dupužam. Mežsaimniecības uzņēmums pērn nopircis vēl 700 hektārus zemes.

8. SIA «Artis JP»: 5597 hektāri — 2,18 miljoni latu.

Sarakstu jau atkal turpina ārzemnieki — šoreiz dāņu «Kurland ApS» meitaskompānija, kura galvenokārt koncentrējas uz lauksaimniecības zemes iegādi.

9. Mihails Uļmans: 5285 hektāri — 0,81 miljons latu.

Atpērkot no kādreizējā lielākā Latvijas zemes īpašnieka Gata Saknīša lielu daļu īpašumu, «Mono» holdinga boss ir fiziskā persona, kurai pieder vislielākās Latvijas zemes platības. Tiesa, pamazām tās sarūk.

10. SIA «Latvijas finieris mežs»: 4927 hektāri — 0,99 miljoni latu.

Pašmāju kokapstrādes uzņēmuma «Latvijas finieris» meitaskompānija, kas holdinga ietvaros nodarbojas ar mežu uzpirkšanu uzņēmuma vajadzībām, pagājušajā gadā savas platības palielinājusi par 1400 hektāriem.

11. SIA «Sodra mežs»: 4612 hektāri — 0,78 miljoni latu.

Un atkal jau sarakstu turpina ārzemnieki — Zviedrijas «Sodra Skogsagarna ekonomisk forening» piederoša kompānija, kas arī vairs nenodarbojas ar aktīvu zemes uzpirkšanu.

12. Modris Fokerots: 4451 hektārs — 0,78 miljoni latu.

Latvijas lielākais privātais mežu īpašnieks šajā sarakstā pat neiekļūst pirmajā desmitniekā.

13. SIA «Friedrich Haase»: 3852 hektāri — 0,9 miljoni latu.

Šī kompānija, kas pēdējā gada laikā nopirkusi gandrīz 300 hektārus zemes, pieder Vācijas iedzīvotam Frīdriham Hāsem.

14. SIA «Pata AB»: 3399 hektāri — 0,64 miljoni latu.

Vietējam meža nozares uzņēmējam Uldim Mierkalnam piederošais uzņēmums turpina iegādāties zemes platības, pērn vien tās pieaugušas par vairāk nekā 220 hektāriem.

15. SIA «Tand Ukri»: 3377 hektāri — 1,89 miljoni latu.

Līdztekus skandināviem Latvijas zemes uzpērk arī citu Eiropas valstu īpašnieki. Šī kompānija pieder Īrijas iedzīvotājam Timotijam Džozefam Kellijam.

16. SIA «EV mežs»: 3118 hektāri — 0,89 miljoni latu.

Sarakstu jau atkal turpina skandināvi — dāņu uzņēmuma «Ejendomsselskabet Viborg AS» meitaskompānija pērn savas platības palielinājusi par 170 hektāriem.

17. AS «Latvenergo»: 2966 hektāri — 25,36 miljoni latu.

Latvijas energoapgādes monopolista ienākšana lielo zemes īpašnieku sarakstā skaidrojama nevis ar milzu īpašumu iegādi, bet gan ar esošo zemes platību formālā statusa maiņu.

18. Aivars Samušs: 2950 hektāri — 0,49 miljoni latu.

Vidzemes uzņēmējs pamazām realizē savulaik Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Madonas, Rēzeknes, Rīgas, Valkas un Valmieras rajonā uzpirktās zemes platības. Pērn vien viņš atbrīvojies no 750 hektāriem zemes.

19. SIA «Santel Finance»: 2948 hektāri — 0,44 miljoni latu.

Šī kompānija saistīta ar bankrotējušās «Ogres komercbankas» bijušo padomes priekšsēdētāju Arturu Jeresjko. Gada laikā tā sev piederošās platības nav mainījusi.

20. SIA «Vasals»: 2882 hektāri — 0,46 miljoni latu.

Šī kompānija pieder SIA «Adlera», kas pazīstama kā bijušā Parex bankas prezidenta Valērija Kargina Jūrmalas villas oficiālā īpašniece un savukārt pieder acīmredzot jau mums labi zināmiem ļaudīm, kuri drošs paliek drošs noslēpušies ofšoros.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu