Tas briesmīgais mirklis, kad viss grūst...

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Mīlestību nereti dēvē par īpašu saprāta stāvokli — kad cilvēks var veikt nepārdomātas un sev netipiskas darbības. Gan jau ikviens spēs atcerē­ties vismaz dažas muļķības, kas pastrādātas romantisko jūtu iespaidā.

Interesanti, ka uzvedības jokainums labi redzams visiem apkārtējiem, izņemot pašu «vaininieku». Tagad šai parādībai atrasts racionāls skaidrojums. Ar smadzeņu skenēšanu zinātniekiem izdevies noskaidrot, kādi procesi notiek mīlestības pārņemtā «Homo sapiens» galvas smadzenēs.

Pētījums liecina, ka pietiek mīlētājam pamanīt savas kaisles objektu (vai pat tikai šā objekta fotogrāfiju), un smadzenēs tūlīt sāk risināties satriecoši procesi. Mīlētājam sāk citādi ritēt asinis, aktīvāk apskalojot konkrētus smadzeņu apgabalus, ko mēdz arī dēvēt par «iemīlēšanās zonu».

Tieši tur visaktīvāk izstrādājas viela dopamīns, kas liek cilvēkiem kaut ko ļoti vēlēties vai gaidīt atalgojumu par kaut ko. Agrāk dopamīns tika pētīts azartspēļu cienītāju kontekstā, un tad zinātnieki pamanīja, ka laimests izraisa strauju šīs vielas izstrādāšanos.

Iemīlēšanas gadījuma savukārt dopamīna strauja izstrādāšanās liek cilvēkiem izjust kaisli, iekāri un tamlīdzīgas emocijas, kas brīžiem iziet ārpus saprāta kontroles. Savā tieksmē panākt iecerēto šāds mīlas pārņemts cilvēks ir gatavs uz visu. Interesanti, ka «iemīlēšanās zona» cilvēka smadzenēs izvietota turpat, kur atrodas galvenie centri, kas regulē vajadzību pēc barības un ūdens, tāpēc mīlestība ir pieskaitāma pie mūsu galvenajām dabiskajām vajadzībām.

Atšķirtības vai attiecību pārtraukšanas gadījumā arī smadzenes reaģē ārkārtīgi aktīvi — dopamīns rada vēlmi būt kopā ar mīļoto, un viņa (mīļotā) prombūtne rada traģisku disonansi starp vēlmēm un iespējamo.

Kāda meitene, kura piekrita piedalīties pētījumā un kuru bija pametis draugs, savas sajūtas aprakstīja kā līdzīgas narkotiku abstinencei, un zinātnieki apstiprināja: patiešām, attiecību sabrukšanas brīdī smadzenēs notiekošie procesi ļoti līdzinās narkomāna vēlmei pēc kārtējās devas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu