Skip to footer
Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Franču sīpolu zupa

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Lai gan franču sīpolu zupa ne visos un ne vienmēr izraisa pozitīvas izjūtas, tomēr tā kopš Francijas kulinārijas attīstības pirmsākumiem kļuvusi par autentisku franču virtuves paraugu. Iecienītā parīziešu sīpolu zupa arvien biežāk parādās arī Rīgas restorānu ēdienkartēs, tomēr daudzi no mums to vēl nav iepazinuši. Franču sīpolu zupas pagatavošana ir daudz vienkāršāka, nekā sākumā šķiet. Pamēģiniet paši!

Franču sīpolu zupa
(Soupe a l'oignon Gratinee)

Nepieciešams
(4 porcijām)

75 g sviesta
4 vidēja lieluma sīpoli
2 lauru lapas
1 ēdamkarote miltu
1,5 l gaļas buljona
100 ml baltvīna
4–6 šķēles franču bagetes
150 g rīvēta Gruyère siera (var izmantot arī citu labi kūstošu sieru)
sāls, pipari

Pagatavošana: 

Uz pannas sviestā apcep smalki sagrieztus sīpolus un lauru lapas, līdz sīpoli kļūst zeltaini brūni. Pievieno miltus un pacep vēl dažas minūtes. Pievieno karstu buljonu, sāli, piparus un vāra apmēram 20 minūtes, tad pievieno vīnu un karsē līdz vārīšanas temperatūrai. Bagetes šķēles 150 grādu temperatūrā apcep cepeškrāsnī, līdz tās kļūst zeltainas. Zupu salej karstumizturīgos traukos un pievieno sagrieztus bagetes kubiciņus. Pārkaisa ar sarīvētu sieru un ievieto līdz 250 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz laiku, kamēr siers izkusis. Pasniedz uzreiz. Ja negribas, lai maizes grauzdiņi izmirkst, tos var pasniegt atsevišķi ar sieru.

Komentāri
Nepalaid garām
Uz augšu