2011.gada putns - meža pūce (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andris Avotiņš/Latvijas Ornitoloģijas biedrība

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) par 2011.gada putnu izvēlējusies meža pūci (Strix aluco), informēja LOB sabiedrisko attiecību koordinatore Ilze Ķuze.

Intensīvās mežizstrādes dēļ gada putnam Latvijas mežos trūkst piemērotu ligzdošanas vietu, kas ir veci un dobumaini koki, tādēļ meža pūces pretēji savam nosaukumam arvien biežāk apmetas lauku ainavā - īpaši saudzētos liela apmēra kokos pagalmos, parkos, kapsētās un apdzīvotās vietās.

Izvēloties akcijas devīzi "Meža pūcei mājas arī mežā!", LOB sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi aicina iedzīvotājus palīdzēt gada putnam, izgatavojot un izliekot mežos mākslīgās ligzdvietas - pūču būrus.

Meža pūce ir visbiežāk sastopamā no 13 Latvijā reģistrētajām pūču sugām, un tās krāsa variē no gaiši pelēkas līdz tumši rūsganbrūnai. Meža pūce ir aktīva krēslā un tumsā, kad meklē barību, kas pārsvarā ir peļveidīgie grauzēji.

Ligzdu meža pūce pati negatavo, mazuļu audzēšanai tā meklē lielus koku dobumus. Retos gadījumos ģimenes turpināšanai izvēlas lielas citu putnu būvētās zaru ligzdas vai ēku spraugas, pažobeles un drupas. Pavasara pievakarēs bieži dzirdama pūču tēviņu ūjināšana vai spalgie mātīšu saucieni.

Gada putna akcijas koordinators, Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis un ornitologs Andris Avotiņš informēja, ka šīs ziemas apstākļi pūcēm rādās bargi, jo biezās sniega segas un sērsnas dēļ ir grūti sagādāt barību. Tomēr neatkarīgi no tā gada putns jau februārī sāks riestu ar aicinošu ūjināšanu. Visātrāk ligzdošanu pūces sāks lielajās pilsētās, piemēram, Rīgā un Jelgavā, kur ir siltāks un arī barības ir vairāk. Citur pūces sāks perēt tikai aprīļa vidū.

Šogad, meža pūces gadā, iedzīvotāji tiek aicināti ziedot meža pūces būru izgatavošanai un izvietošanai mežos, to ikviens dabas draugs var paveikt labdarības portālā "www.labdaribasfaktors.lv". Instrukcijas, kā pašam izgatavot pūču būri, pieejamas LOB interneta lapā "www.lob.lv". Iedzīvotāju pašu taisītos būrus ieteicams izvietot mežos vai arī piedāvāt ornitologiem izlikšanai piemērotās mežaudzēs.

LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus uzsvēra, ka gada putna akciju laikā līdz šim visbiežāk pievērsta uzmanība retiem un īpaši aizsargājamiem putniem, taču šogad par gada putnu izvēlēts viens no parastākajiem naktsputniem, lai liktu cilvēkiem aizdomāties, kāpēc meža pūcei bieži vien nav vietas mūsu mežos, un ANO pasludinātajā Starptautiskajā mežu gadā aicinātu palīdzēt meža pūcei atgriezties mājās - mežā.

Šogad, meža pūces akcijas laikā, LOB piedāvās arī pūču nakts ekskursijas un visaktīvākajiem akcijas dalībniekiem piedāvās iespēju piedalīties pūču gredzenošanā. Tiks rīkoti arī konkursi.

Gada putna akciju LOB rīko jau sešpadsmito reizi. Pērn par gada putnu tika izvēlēts mednis, 2009.gadā - jūras krauklis, 2008.gadā - melnais stārķis, 2007.gadā - melnā dzilna, bet 2006.gadā - lauka piekūns.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu