Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Gardākais auglis pasaulē - čerimoja (25)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielveikalu augļu vitrīnās starp pazīstamajiem apelsīniem un banāniem iekārtojies arī kāds zaļā svešinieks – čerimoja. Eksotisko augli čerimoju pasaulē vairāk pazīst kā saldējuma koku, nevis pēc tā botāniskā nosaukuma – Annona cherimola. To audzē Spānijā un Dienvidamerikā.

Augļiem ir konusveida vai sirdsveida forma. Garums var sasniegt pat 20 centimetru. Zem zaļganās cietās mizas slēpjas balts mīkstums, līdzīgs vārītam krēmam, ko papildina melnas indīgas sēklas. Sasaldēti čerimojas augļi pēc konsistences atgādina saldējumu, bet garša droši vien katram asociējas citādi – ar vaniļu, mango, banāna, papaijas, bumbiera vai ananasa sajaukumu.

  Nez kāpēc čerimoju dēvē par pasaulē gardāko augli.

Tas satur daudz kālija (100 gramos ir 264 mg kālija!), glikozi, fruktozi, magniju un C vitamīnu. Čerimojas mīkstumam ir jāatgādina nobrieduša avokado mīkstums. Čerimoju var izmantot augļu salātos, atspirdzinošos dzērienos, mērcēs, desertos, saldējuma gatavošanā. Lai augļa mīkstums nekļūtu brūns, to var apslacīt ar apelsīna vai citrona sulu.

Eksperta viedoklis – Andis Brēmanis, dietologs

Ļoti salds auglis, tas nozīmē, ka tajā ir vairāk cukura nekā mūsu pašu ābolos vai citos augļos. Izmantojams ir mīkstums, bet sēklas ir indīgas. Pozitīvs faktors – kā jau visos augļos, ir izteikts kālija pārsvars pār nātriju, tajā ir C vitamīns, beta karotīns. Ja ir vēlēšanās nobaudīt kaut ko interesantu, tad veikalu plauktos var atrast dažādus eksotiskus augļus – fizāli, liči, arī īpatnējo čerimoju, kas aug Dienvidamerikā. Pirms tam vislabāk izlasīt informāciju, ja kāds svešzemju auglis tiek baudīts pirmo reizi.

Noderīgi

Gatavu čerimoju var glabāt ledusskapī, bet vispirms tai jāļauj nogatavoties istabas temperatūrā. Ledusskapī augli var glabāt 3 līdz 4 dienas. Pirms tam katru augli ieteicams ietīt papīrā vai dvielī un ar rokām neaiztikt.

Pārgatavojušos augļus uzturā nevajag lietot – cukura fermentācijas dēļ mīkstums kļūst brūns un šķebīgi saldens. Augļa gatavību var noteikt pēc mizas – jo vairāk tajā ir pigmentācijas, jo auglis ir gatavāks.

Ja čerimoju izberž caur sietu, tad iegūst interesantu mērci. To var pasniegt kā desertu, ar krējumu vai laima sulu.

Čerimoju var sajaukt ar jebkuru saldējumu vai sorbetu.

Čerimojas sēkliņas nekādā gadījumā nedrīkst lietot, jo tās ir indīgas.

Parfē no čerimojas

Sastāvdaļas: 250 ml salda krējuma, 250 g krējuma, 60 g cukura, pustējkarote vanilīna, 2 ēdamkarotes apelsīnu sulas, 2 tējkarotes citrona sulas, 125 g čerimojas mīkstuma, 400 g apelsīnu, tējkarote apelsīnu mizas. Rotājumam – piparmētru zariņi, 2 tējkarotes sarīvētu apelsīnu miziņu.

Krējumu saputo stingrās putās un ieliek ledusskapī. Kad tas ir atdzisis, turpina putošanu, pakāpeniski pievienojot cukuru, vanilīnu, sāli, apelsīnu un citrona sulu. Krēmam jābūt stingram, taču jāuzmanās, lai to nesakultu sviestā. Blenderī sajauc pusi čerimojas mīkstuma un tējkaroti apelsīnu miziņas. Pāri palikušo mīkstumu sagriež lielos gabaliņos, rēķinot 4 līdz 6 parfē. Trauciņā liek krēma kārtu, notīrītas apelsīna daiviņas, otru krēma kārtu, pēc tam – čerimoju un atkal krēmu. Katru porciju rotā ar piparmētru un apelsīna miziņām.

Kokteilis no čerimojas

Sastāvdaļas: puskilograms čerimojas, 6 apelsīnu sula.

Čerimoju pārgriež uz pusēm, ar karoti izņem mīkstumu un sēklas. Blenderī sajauc apelsīnu sulu kopā ar pagatavoto masu. Kokteili pasniedz atdzesētu.

Komentāri (25)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu