Bulgārijā notiek referendums par jaunas AES būvniecību (2)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bulgārijā svētdien notiek referendums par otras atomelektrostacijas (AES) būvniecību šajā valstī, un sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka referendumā šīs AES būvniecība tiks atbalstīta.

Tas ir pirmais referendums Bulgārijā kopš komunistu režīma krišanas 1989.gadā. Tā dalībniekiem ir jāatbild uz jautājumu «Vai Bulgārijai būtu jāattīsta kodolenerģētika, būvējot jaunu AES?».

Aptauju rezultāti liecina, ka plānoto AES būvniecību netālu no Belenes pilsētas valsts ziemeļaustrumos atbalstīs 60 līdz 62% referenduma dalībnieku, bet 38 līdz 40% balsos pret.

Lēmumu rīkot šadu referendumu 24.oktobrī pieņēma Bulgārijas parlaments. Priekšlikumu rīkot referendumu iesniedza opozīcijā esošā Sociālistiskā partija.

Ja referendumā piedalīsies vismaz 20% vēlētāju un vairāk nekā puse dalībnieku atbildēs uz referenduma jautājumu ar «jā», Bulgārijas parlamentam trīs mēnešu laikā būs jāpārskata AES būvniecības jautājums.

Martā labēji centriskā Bulgārijas valdība projekta dārdzības dēļ atteicās no plāna būvēt AES netālu no Belenes pilsētas valsts ziemeļaustrumos. Krievijas valsts uzņēmums « Atomstrojeksport», kam bija paredzēts būvēt AES, iesūdzēja Bulgāriju starptautiskajā arbitrāžā, pieprasot viena miljarda eiro (700 miljonu latu) kompensāciju. Krievija ar Bulgāriju sākotnējo vienošanos par AES būvniecību parakstīja 2006.gadā, bet līgums tika parakstīts 2008.gada janvārī. Tomēr projekta izmaksas laika gaitā pakāpeniski pieauga.

Drošības apsvērumu dēļ atbilstoši Eiropas Savienības (ES) pievienošanās līgumam Bulgārijas vienīgajā AES Kozlodujā 2003.gadā tika apstādināti divi un 2006.gada beigās - vēl divi reaktori, kaut gan abiem 2006.gadā slēgtajiem reaktoriem darbības licence bija izsniegta attiecīgi līdz 2011. un 2013.gadam. Pašlaik Kozlodujā turpina darboties divi jaunāka gadagājuma reaktori.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu