Paziņojums par spridzekli 16. martā izrādījies blefs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc šā gada 16. marta Leģionāru piemiņas dienas pasākumu aizliegšanas izskanējušais Drošības policijas skaļais paziņojums, ka bijusi «ļoti nopietna informācija» par ļaundaru plānu Brīvības pieminekļa apkārtnē novietot spridzekli, izrādījies blefs — to liek secināt šīs iestādes priekšnieka Jāņa Reinika atbilde uz oficiālu informācijas pieprasījumu.

Šā gada 2. jūlijā intervijā «Latvijas Avīzei» Drošības policijas priekšnieks paziņoja, ka šā gada «16. martā pastāvēja vairāki apdraudējumi leģionāru pasākuma miermīlīgai norisei. Mūsu rīcībā bija ļoti nopietna informācija, ka ir kāda personu grupa, kas gatavojas Brīvības pieminekļa apkārtnē 16. martā ievietot spridzekli. Šo informāciju ieguvām tikai iepriekšējā dienā un to steigšus pārbaudījām. Izdevās neitralizēt šo noziedznieku grupu, kas nodarbojās arī ar kredītkaršu viltošanu, narkotiku izplatīšanu. Tagad šīs personas atrodas apcietinājumā».

Tomēr izrādās, ka Drošības policijas priekšnieks nespēj nosaukt pat attiecīgā kriminālprocesa numuru, taču arī bez tā skaidrs, ka Reinika paziņojumam par it kā pastāvējušajiem spridzekļa ievietošanas draudiem nav nekāda faktoloģiska apstiprinājuma — nekādas apsūdzības sakarā ar šiem nodomiem nav izvirzītas, un arī Drošības policijas priekšnieks oficiālajā atbildē jau lieto terminu «iespējams», kā arī strauji mainījis viedokli par to, kad tad īsti saņemta šī «ļoti nopietnā informācija».

Līdz ar to tagadējā Drošības policijas versija par «iespējamo» spridzekļa novietošanu jau izskatās šādi (saglabāta oriģinālā rakstība): «Drošības policijā 2009. gada 13. martā tika saņemta informācija, ka, iespējams, personu grupa 16. martā pie Brīvības pieminekļa plāno veikt noziedzīgas darbības. Izmeklēšanas rezultātā, veicot daudz operatīvo pasākumu noziedzīga nodarījuma novēršanā tika gūti pierādījumi, ka personu grupa izdarījusi tādus noziedzīgos nodarījumus, kā psihotropu vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu realizācijas nolūkā, svešu maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu, un ar šaujamieroču munīcijas iegādāšanos un šaujamieroča un tā munīcijas glabāšanu. Kriminālprocesa ietvaros tika aizturētas un ievietotas īslaicīgās aizturēšanas vietā trīs personas. Kriminālprocess 16. jūnijā ir nosūtīts uz Specializētu vairāku nozaru prokuratūru ar lūgumu uzsākt kriminālvajāšanu pret trīs personām pēc Krimināllikuma 253.1 panta 1. daļas par psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos realizācijas nolūkā, pēc Krimināllikuma 233. panta 2. daļas par šaujamieroču munīcijas iegādāšanos un par šaujamieroča un tā munīcijas glabāšanu, pēc Krimināllikuma 193. panta 4. daļas par atkārtotu sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu un pēc Krimināllikuma 275. panta 2. daļas par parakstu viltošanu mantkārīgā nolūkā.»

Pagaidām nav zināms, vai prokuratūra Drošības policijas lūgumu ir apmierinājusi, taču skaidrs, ka par kādu «iespējamu» spridzekli pie Brīvības pieminekļa neviens nav ne aizturēts, ne apsūdzēts — tas tā arī palicis Drošības policijas «saņemtās informācijas» un publisko paziņojumu līmenī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu