Radīta dabīga hormonālā kontracepcija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuter»

Uzņēmums «Bayer Schering Pharma», kas par sievietes tiesībām plānot grūtniecību rūpējas jau gandrīz 50 gadus un ir līderis kontracepcijas tirgū pasaulē, radījis inovatīvu orālās hormonālās kontracepcijas tableti.

Tās sastāvā esošais hormons estradiols ir identisks tam, ko ražo sievietes olnīcas, portālu «Apollo» informēja Antra Savleviča, «Baltic Communication Partners».

Pasaulē pirmās hormonālās kontracepcijas tabletes tika radītas pirms gandrīz 50 gadiem un visus šos gadus zinātnieki ir strādājuši ar mērķi padarīt tās cilvēka organismam tuvākas. Šis ir nozīmīgs solis kontracepcijas līdzekļu ražošanā un medicīnas vēsturē ieies kā jauns pavērsiens iespējā radīt efektīvu hormonālās kontracepcijas līdzekli, kas darbojas pilnīgā harmonijā ar sievietes organismu.

Būtiskākais, kas atšķir šīs jaunākās paaudzes tabletes no iepriekšējām, ir sievišķības hormons estradiols, kas ir identisks tam, kas rodas sievietes organismā. Līdz šim gandrīz visu hormonālo tablešu sastāvā bija etinilestradiols, kas atšķiras no sievietes organismā esošā hormona. Jaunajās tabletēs esošo estradiolu ķermenis atpazīst un pieņem daudz vieglāk. Tablete nodrošina dozētu estradiola daudzumu katrā tabletē, atkarībā no cikla dienas. Tas palīdz izvairīties no galvassāpēm un citām sūdzībām par pašsajūtu, cikls tiek labāk kontrolēts, menstruācijas kļūst īsākas un ar mazāku menstruālo asiņu daudzumu.

Ražotāja veiktajos klīniskajos pētījumos pierādījies, ka jauno tablešu Perla indekss ir 0,42, kas ir ļoti labs rādītājs salīdzinot ar citām kontracepcijas metodēm.

«Hormonālā kontracepcija no medicīnas viedokļa ir vērtējama ļoti pozitīvi un jaunās kontracepcijas tabletes es sagaidu ar lielu prieku un cerībām,» saka Dr. Ilona Auziņa, Rīgas Stradiņa universitātes docente, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas Bērnu un pusaudžu ginekologu sekcijas vadītāja. «Bez kontraceptīvā efekta, hormonālajām tabletēm piemīt arī daudz citu pozitīvu īpašību, kuru dēļ šos preparātus bieži iesaku savām pacientēm ārstniecības nolūkos. Tie palīdz regulēt menstruālo ciklu, samazina menstruāciju sāpes un asiņu zudumu, kas jaunām meitenēm bieži ir cēlonis nespēkam, miegainībai vai pat mazasinībai. Jebkuru hormonālo kontracepcijas līdzekļu lietošana ir profesionāli jāizvērtē, lai piemeklētu sievietes organismam atbilstošāko un priecājos, ka tagad šī izvēle ir paplašinājusies,» uzsver Dr. Auziņa.

Iespēja izvēlēties drošu kontracepciju ir devusi arī lielu ieguldījumu sievietes pašapziņā un partnerattiecībās. Skaidro seksologs un psihoterapeits Dr. Arturs Šulcs: «Resursi – ne tikai finansiālie, bet arī emocionālie un zināšanu, vienmēr ir bijuši ļoti būtiski mūsu ikdienas dzīvē. Jūtas, domas, pieredze, saskarsme un seksuālās attiecības divu cilvēku starpā veido mūsu emocionālos resursus. Pozitīvs seksualitātes piepildījums un veselīgas partnerattiecības ir iespēja mūsdienu sarežģītajos apstākļos sakārtot savas domas un stabilizēt enerģiju. Kontracepcija ir ļoti būtisks resursu avots. Zināšanas par to ietekmē ne tikai sievieti, bet arī vīrieti, ģimeni, bērnus un sabiedrību kopumā. Tā ir iespēja plānot un sakārtot savu dzīvi. Spilgti šo resursu nozīmību spēs attēlot sievietes, kam ģimenes plānošana bijusi aktuāla pirms aptuveni 50 gadiem, kad kontracepcija bija ļoti grūti pieejama, bet par aborta veikšanu draudēja cietumsods. Zināšanas par šo vēsturi palīdz mums novērtēt emocionālo un seksuālo brīvību un pašapziņu, ko informētība un izvēles iespējas kontracepcijas jomā sniedz mūsdienu sievietei».

Ārstu ginekologu ikdienas pieredze pierāda, ka gadu gaitā nostiprinājušies stereotipi un mīti kavē sievietes izvēlēties efektīvu, proaktīvu kontracepciju. Diemžēl bieži šādas rīcības sekas ir aborts. Pieredzē dalās ginekoloģe Dr. Dace Matule: «Diemžēl sieviešu kontracepcijas līdzekļu izvēli Latvijā lielā mērā ietekmē klusā telefona princips jeb stāsti, kas dzirdēti no draudzenēm vai mammām. Spēcīgi iesakņojušies arī gadu gaitā veidojušies mīti un stereotipi. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc pērn hormonālās kontracepcijas tabletes Latvijā lietoja tikai 5,7 % sieviešu auglīgajā vecumā. Pašlaik man ir sajūta, ka gada beigās mūs nepatīkami pārsteigs abortu skaita pieaugums, jo sievietes, kas sastopas ar neplānotu grūtniecību mūsu sociālekonomiskajos apstākļos arvien biežāk apsver tā iespējamību. Jebkurā gadījumā proaktīva grūtniecības plānošana un kontracepcija prasa ne tikai mazāk līdzekļu, bet arī ir sievietes organismam nekaitīga. Tāpēc es ceru, ka šī jaunā kontracepcijas iespēja uzrunās sievietes, kas līdz šim no tās atteikušās.»

Ar hormonālo kontracepciju ir tāpat kā ar jaunu kleitu – kas der vienai sievietei, iespējams nederēs citai. Tomēr šīs jaunās kontracepcijas tabletes paplašinās izvēles iespējas sievietēm, kas vēlas dzīvot maksimālā harmonijā ar dabu un vienlaikus būt pasargātas no nevēlamas grūtniecības.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu