Apgrozībā laiž jubilejas monētu «Mērnieku laiki»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Latvijas Banka (LB) pirmdien laidusi apgrozībā sudraba jubilejas monētu «Mērnieku laiki», portālam «Apollo» pavēstīja LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis. Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Laimonis Šēnbergs, ģipša modeli — tēlniece Ligita Franckeviča.

Šogad pirmo reizi LB velta monētu literāram darbam — pirmajam latviešu romānam «Mērnieku laiki», ko sarakstījuši brāļi Kaudzītes. Monētā atveidoti populāro varoņu vizuālie tēli.

Monētas reversā redzams Prātnieks, Pāvuls, Švauksts, Pietuka Krustiņš, Liena un Oļiniete — kā seši ratu riteņa spieķi katrs ar savu jaudu un mijiedarbībā cits ar citu modina iztēlē dažādos mērnieku laiku notikumus. Šēnbergs atjautīgi izmantojis romānam raksturīgo ierobežotību mazajā, iekšējā pasaulītē, kas līdzīgi ratu rumbai nepārtraukti griežas ap zemes iemērīšanas darbiem. To, ka, gadu desmitiem ritot, īpašumu pārdale, vērtību pārvērtēšana jeb mērnieku laiki un tiem piemītošie «tikumi» Latvijā joprojām ir aktuāli, monētas aversā simbolizē Ķencis.

Romāna varoņu vārdi — Švauksts, Prātnieks, Pietuka Krustiņš, Oļiniete, Pāvuls un Ķencis — laika gaitā kļuvuši par sugas vārdiem, apzīmējot ākstību, mantkārību, ārišķīgu tautiskumu, paštaisnību, prastumu un citas cilvēciskas, taču negatīvas īpašības. Reālajā dzīvē noskatītos literāros tēlus vēl izteiksmīgākus un citās valstīs saprotamus darījuši Eduarda Brencēna zīmējumi.

Sudraba viena lata monēta «Mērnieku laiki» ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Tās maksimālā tirāža — 7000. Monēta darināta no sudraba, tās svars ir 31,47 grami, diametrs — 38,61 milimetrs. Tā izgatavota Nīderlandē. Monēta būs iegādājama LB un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās — bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena LB kasēs — 23 lati un 10 santīmi.

LB jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām — notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Kopumā nu jau ir 68 šādas monētas, katra no tām ir gan mākslas darbs, gan savas zemes izziņas avots, un kopā tās veido Latvijas vērtību enciklopēdiju. Monētās daudzi Latvijas mākslinieki smalkos, dziļos, asprātīgos darbos trīs četros centimetros attēlojuši vērtības ziņā neizmērāmas lietas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu