PVD atceļ cūku mēra dēļ noteikto īpašo uzraudzību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir atcēlis klasiskā cūku mēra aizsardzības un uzraudzības zonas, kas mājas cūku saslimšanas dēļ bija noteiktas attiecīgi trīs un desmit kilometru rādiusā ap slimības skartajām saimniecībām Piedrujas un Svariņu pagastos. Saimniecībās atkārtoti ņemtajos mājas cūku asins paraugos klasiskā cūku mēra vīruss nav konstatēts.

Kā informēja PVD pārstāve Ilze Meistere, joprojām būs spēkā klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas, kas patlaban ietver Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas un Krāslavas novadus, 12 Daugavpils novada pagastus - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas un Demenes, trīs Rēzeknes novada pagastus - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņus Ludzas novada pagastus - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divus Alūksnes novada pagastus - Pededzes un Liepnas.

Kā norādīja Meistere, šīs teritorijas robežas spēkā būs vēl vismaz divus vai trīs gadus, tomēr to robežas var tikt mainītas, ja ārpus tām tiks atklāti jauni meža vai mājas cūku saslimšanas gadījumi ar klasisko cūku mēri.

Klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā esošajām saimniecībām jānodrošina cūku turēšana telpās, izslēdzot to kontaktu ar meža dzīvniekiem. Pie ieejas dzīvnieku novietnē jābūt dezinfekcijas paklājiem. Mājas cūku pārvietošana inficētajā teritorijā ir jāsaskaņo ar PVD. Dzīvās cūkas no novietnes uz novietni drīkst pārvietot tikai inficētās teritorijas robežās. Inficētajā teritorijā nomedīto mežacūku gaļu ir aizliegts laist pārtikas apritē. Visas nomedītās mežacūkas laboratoriski jāizmeklē un tās nedrīkst izvest ārpus inficētās teritorijas.

Līdz šim klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā PVD ir pārbaudījis 1697 saimniecības. Jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi ar klasisko cūku mēri nav konstatēti. PVD pārbaudes turpina.

Tāpat klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā PVD turpina pārbaudīt un laboratoriski izmeklēt arī visas nomedītās un mirušās mežacūkas.

Patlaban laboratoriski izmeklētas 708 mežacūkas, 68 mežacūkām ir konstatētas klasiskā cūku mēra antivielas, bet 29 no tām - arī klasiskā cūku mēra vīruss.

Lai ierobežotu klasiskā cūku mēra izplatīšanos mežacūku populācijā, PVD pavasarī plāno veikt mežacūku vakcinēšanu pret klasisko cūku mēri, taču, lai slimību izskaustu, šādas vakcinācijas kampaņas būs jāorganizē vēl vairākus gadus.

Kā ziņots, klasiskais cūku mēris pērn 26.novembrī konstatēts trijās Latgales saimniecībās - divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena - Svariņu pagastā. Visas 14 inficētās cūkas likvidētas, savukārt saimniecībās veikta dezinfekcija.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri mājas cūkām reģistrēta 1996.gadā, savukārt cūku mēris meža cūkām reģistrēts 1992.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu