Saņemti vairāk nekā 1000 paraksti Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā saņemti vairāk nekā 1000 cilvēku paraksti Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanai, aģentūrai LETA pastāstīja departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Ābeltiņa.

Divus ierosinājumus ielas pārdēvēšanai iesniegušas fiziskas personas, bet trīs iesniegumi saņemti no juridiskajām personām - Osipova partijas, krievu jauniešu organizācijas «Mums pa ceļam» un no Gustava Celmiņa centra, ko vada Igors Šiškins, kurš bija notiesāts par tā saukto Uzvaras pieminekļa spridzināšanu.

Organizācijas «Mums pa ceļam» ierosinājumu parakstījuši vairāk nekā 1000 cilvēku.

Kā liecina informācija «Mums pa ceļam» interneta mājaslapā, tajā darbojas gan Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), gan domes deputāte Svetlana Savicka (SC), kura norādīta kā tās vadītāja. Organizācija aktīvi iesaistījusies arī 9.maija pasākumu rīkošanā pie pieminekļa padomju karavīriem Uzvaras parkā.

Savicka aģentūrai LETA gan apgalvoja, ka pēc dokumentu pārbaudes atklājies, ka Ušakovs no valdes locekļa amata atbrīvots pirms divām nedēļām. «Mērs tiešām neko nezināja par parakstu vākšanu,» teica Savicka.

Viņa aģentūrai LETA atzina, ka organizācija «Mums pa ceļam» nodarbojusies ar parakstu vākšanu ielas nosaukuma maiņai. «Latvijā ir daudz ievērojamu cilvēku, kuru vārdā varētu nosaukt šo ielu,» teica Savicka, piebilstot, ka par šo jautājumu vajadzētu rīkot sabiedrisko apspriešanu. Kāds varētu būt ielas nosaukums, esot atklāts jautājums.

Pēc Savickas teiktā, Ušakovs, kurš ir organizācijas valdes loceklis, parakstu vākšanā gan neesot ticis iesaistīts.

Pilsētas attīstības departamenta speciālisti šos ierosinājumus izskatīs tuvākajā laikā un sniegs viedokli Rīgas domei, sacīja Ābeltiņa.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka Ārlietu ministrijai (ĀM) nez vai vajadzētu iejaukties šā jautājuma risināšanā, jo pašvaldība pati varot tikt galā ar nosaukumu piešķiršanu ielām.

«Vienīgais gadījums, kad ĀM iesaistījās diskusijā par ielu nosaukumiem, bija Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra nosaukuma atjaunošana,» norādīja Riekstiņš.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas mērs Ušakovs neizslēdz iespēju pārdēvēt Džohara Dudajeva gatvi.

«Ja no iedzīvotāju puses būs tādi ierosinājumi, Rīgas dome tos izskatīs,» šādu Ušakova viedokli aģentūrai LETA pauda viņa preses sekretāre Anna Kononova.

«Tas bija tīri politisks gājiens savā laikā, kad Kosmonautikas gatvi pārdēvēja par Dudajeva gatvi. Vienīgais mērķis bija nevis atzīt Dudajeva nopelnus Latvijas neatkarības labā, bet vienkārši iegriezt Krievijai. Jo tas bija tāds vēsturiskais laika posms, tad tas bija politisks uzdevums,» intervijā aģentūrai LETA atzina Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC).

«Starp citu, laiks ārstē daudzas brūces. Šeit nav tik aktuālas problēmas, nav tā, ka cilvēki ietu manifestācijās ar aicinājumu atjaunot nosaukumu šai ielai. Kaut tas būtu loģiski,» sacīja Dolgopolovs.

Dolgopolovs arī norādīja, ka lielāko cilvēku daļu interesē citi jautājumi - vai būs darbs, kā pārdzīvot ziemu, kādi būs komunālie tarifi, kāds būs jaunais nodoklis, ko valdība plāno ieviest par mājokli.

«Par to cilvēkiem galva sāp, nevis par ielas nosaukumu. Šis jautājums savulaik tika ievirzīts mākslīgi, un nedomāju, ka tas būs mūžīgi,» sacīja domnieks, piebilstot, ka «maksimāli jācenšas cilvēkus vienot, nevis šķaidīt».

Kā ziņots, pērn apvienība «Saskaņas centrs» (SC) aicināja pārdēvēt Džohara Dudajeva gatvi Rīgā Latvijas pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica vārdā. Tomēr ministra vārdā tika pārdēvēts Basteja bulvāris.

Pirms pieciem gadiem Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komiteja nolēma neatbalstīt frakcijas «Cita politika» priekšlikumu par Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanu.

Kā toreiz komitejas sēdē norādīja domnieks Pauls Putniņš (ZZS), «Citas politikas» priekšlikums ir vērtējams kā rasisms un vēršanās pret čečenu tautu. Deputāts sacīja, ka Dudajevs nav saistīts ar terora aktiem Krievijā, tāpēc šāds priekšlikums nebūtu jāatbalsta. Arī deputāte Helmī Stalte (TB/LNNK) norādīja, ka Dudajeva personība ir vērtējama pozitīvi.

Jau ziņots, ka pašlaik ir spēkā Rīgas domes 1996.gada lēmums, kad pēc Saeimas deputātu ierosinājuma dome atbalstīja Džohara Dudajeva vārda piešķiršanu Kosmonautikas gatvei Rīgā. Pēc tam atkārtoti tika rosināts pārdēvēt Dudajeva gatvi. Vienu no ierosinājumiem izteica apvienība «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» pēc 2002.gada rudenī notikušā terora akta Maskavā.

Pirms pieciem gadiem veiktās sabiedriskās aptaujas rezultāti liecina, ka tolaik tikai 218 no 809 jeb 26,9% aptaujāto rīdzinieku pauda uzskatu, ka Dudajeva gatvei jāatjauno iepriekšējais nosaukums - Kosmonautikas gatve.

Arī Rīgas domes Pieminekļu padome vairākkārt lēmusi par Dudajeva gatves pārdēvēšanu, taču šis ierosinājums nav guvis atbalstu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu