Koncerts «RĪGA spēlē džezu»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 22. oktobrī, plkst. 19.00 «Lielajā ģildē» profesionālais pūtēju orķestris «Rīga» un diriģents Raitis Ašmanis piedāvās programmu «RĪGA spēlē džezu». Koncertā skanēs amerikāņu džeza leģendu mūzika, solisti — populārie Latvijas dziedātāji Amber (Aija Vītoliņa) un Ivars Pētersons.

Raitis Ašmanis, Latvijas bigbendu lielmeistars, šoruden sāk savu otro darba sezonu kā profesionālā pūtēju orķestra «Rīga» štata diriģents. 22. oktobrī koncertā «RĪGA spēlē džezu» Ašmanis vēlas celt gaismā džeza mūzikas atskaņošanas tradīcijas orķestrī «Rīga». Jau drīz pēc dibināšanas 1972. gadā uz orķestra bāzes tika izveidots džeza bends trompetista un aranžētāja Aivara Krūmiņa vadībā. Kopā ar orķestri «Rīga» šis džeza bends 70.–80. gados daudz koncertēja arī ārpus Latvijas — PSRS, Bulgārijā, Vācijā, Somijā, atskaņojot gan klasisko džezu, gan latviešu populārās mūzikas meistaru — Raimonda Paula, Gunāra Rozenberga, Raimonda Raubiško un Aivara Krūmiņa oriģinālkompozīcijas.

Koncertam «RĪGA spēlē džezu» Raitis Ašmanis izvēlējies dažādu paaudžu amerikāņu džeza komponistu mūziku. Programmā goda vieta ierādīta džeza leģendai Kauntam Beizijam, skanēs viena no viņa populārākajām kompozīcijām «One O'Clock Jump». Kaunts Beizijs gandrīz 50 gadus vadīja savu populāro «Count Basie Orchestra», iepazīstinot vairākas klausītāju paaudzes ar bigbenda skanējumu. Beizijs atzīts par vienu no izcilākajiem sava laika džeza bendu vadītājiem un atstājis ievērojamu mūzikas katalogu.

Pēc koncerta pirmās daļas, kurā spēlēs pilns orķestra «Rīga» sastāvs, otrajā daļā orķestra «Rīga» bigbends atskaņos Henrija Filmora, Džimija Foresta, Fila Vilsona un mūsdienu komponista un aranžētāja Gordona Gudvina mūziku. Gudvins un viņa vadītais «The Big Phat Band» ir astoņkārtēji «Grammy» balvas nominanti laikā no 2003. līdz 2008. gadam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu