Viltus antivīrusi inficējuši desmitiem miljonu datoru

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Antivirus.lv»

Kompānijas «Symantec» pētījuma rezultāti liecina, ka šobrīd tikai Amerikas Savienotajās Valstīs vien, iespējams, desmitiem miljonos datoru var atrasties viltus antivīrusu programmas.

Viltus antivīrusu izplatīšana pašlaik ir viens no populārākajiem interneta krāpniecības veidiem. Šādu programmu instalēšanas priekšlikumu var sastapt vietnēs, kuras ir noziedznieku varā, saņemt e-pasta vēstulēs utt. Kad apmeklējat tīmekļa lapu ar viltus antivīrusu, jums parasti paziņo, ka jūsu dators esot inficēts un, lai to «izārstētu», ieteicams lejupielādēt kādu «aizsardzības līdzekli».

Nonācis datorā, viltus antivīruss izliekas, ka skenē sistēmu un tad paziņo, ka, lai likvidētu atrastās kaitīgās programmas (kuru patiesībā tur nav), nepieciešams iegādāties pilno produkta versiju. Viltus antivīrusu programmas maksā no 30 līdz 100 ASV dolāriem. Bieži vien šādas programmas nodarbojas ar spiegošanu un vāc datora īpašnieka konfidenciālo informāciju: kredītkaršu numurus, maksājumu sistēmu paroles u.c.

Visbiežāk sastopamas viltus antivīrusu programmas «SpywareGuard 2008», «AntiVirus 2008», «AntiVirus 2009», «SpywareSecure» un «XP Antivirus». Negodīgie vietņu īpašnieki, kas savās vietnēs reklamē personālo datoru viltus aizsardzības līdzekļus, par katru šāda produkta lejupielādi saņem 1-55 centus. Laikposmā no pagājušajā gadā jūlija līdz šī gada jūnijam ASV ir lejupielādēti 43 miljoni viltus antivīrusu kopiju. Tādējādi tikai starpnieki vien, kas veicina šādu programmu izplatīšanu, varētu būt nopelnījuši no 430 tūkstošiem līdz 23,7 miljoniem dolāru.

Saskaņā ar kompānijas «Kaspersky Lab» atskaitē «Kaspersky Security Bulletin 2008» sniegtajiem datiem kaitīgo programmu grupa «FraudTool», kurā ietilpst viltus antivīrusu programmas, pagājušajā gadā piedzīvoja daudzkārtīgu pieaugumu – 763%! Šis process turpinās arī šogad. Tāpēc interneta lietotājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem, sastopoties ar nezināmas izcelsmes drošības problēmu brīdinājumiem un piedāvājumiem tos novērst, īpaši, par maksu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu