Lidostā sadauzīta Visocka izcīnītā prestižā «Mr. Universe» trofeja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Latvijas titulētākajam bodibildinga sportistam Aivaram Visockim lidostā «Rīga» sadauzīta prestižo sacensību «Mr. Universe» uzvarētāja «Masters 50+» kategorijā trofeja, vēsta žurnāla «Kas Jauns» interneta mājaslapa.

52 gadus vecais Visockis 23 dalībnieku konkurencē finālsacensībās triumfēja svētdien, paveicot visu laiku izcilāko sasniegumu Latvijas bodibildinga vēsturē, bet pirmdien, atgriežoties Rīgā, viņu sagaidīja nepatīkams pārsteigums — trofeja bija sadauzīta.

Visockis neslēpj, ka izcīnītā trofeja ir pašlaik pasaulē vērtīgākā šajā sporta veidā, jo tieši uz šo turnīru katru gadu sabrauc pasaules vislabākie dalībnieki. «Vēl neviens sportists no bijušās PSRS līdz šim nebija izcīnījis «Mr. Universe» titulu. Protams, šī ir mana mūža galvenā trofeja,» uzsvēra Visockis, kurš šogad kļuva arī par pasaules čempionu, bet pirms «Mr. Universe» sacensībām paziņoja, ka ir labākajā formā savā karjerā.

Kad ar izcīnīto trofeju — diezgan liela izmēra atlēta statuju — Visockis ieradās Londonas lidostā, darbinieki kategoriski uzstāja, ka šādu balvu nedrīkst vest kā rokas bagāžu lidmašīnas salonā. «Es šo trofeju no rokām ārā nelaidu, saudzēju kā jaundzimušu bērnu, tāpēc, loģiski, nevēlējos to nodot bagāžā. Taču lidostas darbinieki mani pārliecināja, ka viss būs kārtībā. Balva tika speciāli iepakota, pat ietinām to sievas puskažociņā, tad ielikta somā un speciāli aptīta ar lenti ar uzrakstu «Fragile» («Plīstošs») — tā, lai ikviens saprastu, ka tā ir plīstoša krava un ar to jāapietas īpaši saudzīgi. Turklāt lidostas darbinieks pats savām rokām šo somu prātīgi aiznesa uz lidmašīnas bagāžas nodalījumu,» notikušo atstāstīja Visockis.

Tomēr Rīgas lidostā vērtīgā trofeja nonākusi jau sasista — tai nodauzītas kājas. «Nezinu, kurš ir pie vainas, taču kaut kā neticas, ka trofeja sasista jau Londonā. Redzot, kā bagāža tika mētāta Rīgas lidostā, nebrīnos un pat esmu pārliecināts, ka trofeja sadauzīta Rīgā. Pieļauju, ka mana soma ar īpašo brīdinošo uzrakstu tikusi nolikta saudzīgi, taču tai uzmests virsū kāds smags koferis. Ja nebūtu balvu ietinis kažokā, tad, iespējams, tā tagad būtu sasista driskās,» šokēts bija Visockis.

«Tā mirkļa sajūtas izstāstīt nevar. Dusmas, izmisums — tie vienkārši nav īstie vārdi. Protams, vērsos ar sūdzību. Lidostas darbinieki vaicāja, cik vērtīga ir šī lieta. Kā, cik vērtīga? Tai nav vērtības! Tas ir viss mans mūža darbs, nežēlīgi treniņi, diētas… Es taču visu mūžu gāju, lai izcīnīto šo trofeju, bet te, atgriežoties mājās, pašu dzimtajā Latvijā man to vienkārši sadauza. Teicu, lai protokolā ieraksta, ka sasistās balvas vērtība ir 20 miljoni. Tā arī tika ierakstīts,» izteicās Visockis. «Protams, ne jau naudā ir laime, un nekas nespēs kompensēt nodarīto. Ceru arī, ka trofeju izdosies restaurēt, taču rūgtums sirdī ir pamatīgs.»

Visockis «Mr. Universe» turnīrā piedalījās sesto reizi. Līdz šim viņa labākie sasniegumi bija 6. vieta 2004. gadā un 5. vieta 2006. gadā.

Kā ziņots, «Mr. Universe» ir vissenākās bodibildinga sacensības, kuras rīko Nacionālā bodibildinga amatieru asociācija (NABBA). Šo sacensību pirmsākumi meklējami 1901. gadā Anglijā karaliskajā Alberta hallē, kur grupa entuziastu rīkoja pirmās improvizētās sacensības, kuras tiesāja slavenais atlēts Jevgēnijs Sandovs, kura skulptūras atlējums ir ņemts par paraugu «Mr. Olimpia» statuetei.

1906. gadā Sandovs nodibināja līgu «Veselība un spēks», kura sāka nodarboties ar fiziskās attīstības un ķermeņa kultūras attīstīšanu. Nosaukums tika ņemts no tā laika populārā žurnāla «Veselība un Spēks», kurš tika izdots jau kopš 1894. gada. Sākumā sacensības notika neregulāri, tomēr līdz 1936. gadam līgas biedru skaits sasniedza 11 398 cilvēkus.

Laika posmā līdz 1943. gadam biedru skaits bija sasniedzis jau 191 000 cilvēku, un pāris gadu vēlāk (1948. gadā) līga «Veselība un spēks» noorganizēja pirmās vispasaules bodibildinga sacensības ar nosaukumu «Mr. Universe», kuras līdz pat šai dienai katru gadu norisinās Anglijā un pulcē labākos atlētus no visas pasaules, it sevišķi «Masters» kategorijā 50+.

Pirmās sacensības norisinājās Londonā, un pirmo čempiona titulu ieguva amerikānis Džons Grimers. Katru gadu turnīra norises vieta tiek mainīta, un šogad 61. sacensības norisinājās kūrortpilsētā Sautportā.

1950. gadā «Mr. Universe» sacensībās piedalījās jaunietis no Kanādas — nu jau pasaulslavenais Džo Veiders, kurš tikai pēc 15 gadiem — 1965. gadā — izveidoja savas bodibildinga sacensības ASV «Mr. Olimpia», kuras pašlaik ir prestižākās sacensības pasaulē.

1967. gadā «Mr. Universe» čempiona titulu starp amatieriem ieguva Arnolds Švarcenēgers. Šos panākumus viņš atkārtoja 1968., 1969. un 1970. gadā jau kā čempions starp profesionāļiem. 1970. gadā šā brīža Kalifornijas štata gubernators startēja arī ASV un ieguva čempiona titulu sacensībās «Mr. Olimpia».

Aivars Visockis konkursā 2008. gadā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu