Skrejošajam teologam Vilhelmam Miglam – 100

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 29. oktobrī plkst. 17.00 pasākumā Latvijas Sporta muzejā stāstīsim, rādīsim un ieklausīsimies atmiņās par Vilhelmu Miglu – sportistu un teologu, viņa izcili sportisko dzimtu, kurā tēva sportošanas prieku pārmantojuši bērni, mazbērni un mazmazbērni.

Sarīkojuma muzikālajā daļā klausīsimies Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu – dziedātāja  Denisa Transa (bass) un koncertmeistares Elīnas Berklāvas (klavieres) uzstāšanos.

Vilhelms Migla (1909.–1965.) Latvijas sporta presē dēvēts par skrejošo mācītāju, kustēšanās prieku izjuta Cēsīs, mācoties pilsētas 1. pamatskolā un Cēsu Bērzaines valsts vidusskolā. No 1927. gada, būdams Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes students, aktīvi pārstāvēja akadēmisko sporta biedrību «Universitātes Sports» (US).

Specializējās vidējo distanču skriešanu, taču ne reti startēja arī garajās distancēs – 5000 metros, kā arī stafetes skrējienos. Pārstāvēja Latvijas valsti dažāda ranga starptautiskās sacensībās vieglatlētikā (1929.–1932.). Latvijas meistars apvidus skrējienā – krosā (1930.) un 1500 m distancē (1931.). Arī Latvijas rekordists 4x1500 m stafetes skrējienā – US komandas sastāvā (V. Migla, A. Riekstiņš, K. Bētiņš, P. Bērtulis).

Kā Latvijas studējošās jaunatnes pārstāvis piedalījās Vispasaules studentu spēlēs – akadēmiskajās vasaras pasaules meistarsacīkstēs (1930., 1935.) un Baltijas valstu (Somijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas – SELL) studentu spēlēs (1931.).

1932. gadā US komandēja V. Miglu uz Poliju, uz starptautiskiem akadēmiskiem fiziskās audzināšanas kursiem Varšavas centrālajā Fiziskās audzināšanas institūtā, kurā Latviju pārstāvēja astoņi studenti un divi vingrošanas skolotāji.

1934. gadā pabeidza teoloģijas studijas un uzsāka kalpošanu kā Valmieras prāvesta iecirkņa vikārs. Vēlāk bija Lielsalacas, Liepupes, Sv. Katrīnas, Pāles, Skultes, Dikļu, Slokas un Ķemeru,  Liepājas Sv. Annas draudzes mācītājs. 1957. gadā iecelts par Grobiņas baznīcas iecirkņa prāvestu, piedalījās kā Arhibīskapa Dr. theol. G. Tursa pavadonis uz Dāniju – Lizelundes pilsētu, Eiropas kristīgo baznīcu pārstāvju konferencē.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Muzeja darba laiks:
otrdien – piektdien 10.00–17.00
sestdien 11.00–17.00
pirmdien, svētdien – slēgts
Alksnāja iela 9, Rīga

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu