Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Cepumi ar bērnības garšu (3)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iespējams, kādam virtuvē aizķērušās vecās labās cepumu formiņas vēl no padomijas laikiem. Svētku reizē tās var likt lietā, lai uzburtu gardu našķi no savām bērnības dienām. Šoreiz izmantosim formiņas, kas paredzētas eļļā vārāmu cepumu pagatavošanai. Tās mēdz būt rozīšu, sniegpārsliņu, gaileņu formā u.c. ar viducī ieskrūvētu stienīti formiņu ērtai turēšanai rokā.

Katrai saimniecei ir sava recepte, varat izmēģināt kādu no šīm.

Mīkla ar etiķi

3 olas, 5 ēd.k. cukura, 1 gl. piena, 1 gl. miltu, 1 ēd.k. etiķa, ūdens.

Traukā sakuļ olas ar cukuru. Pielej pienu un pieber miltus. Kārtīgi izmaisa. Pievieno etiķi, samaisa. Mīklu noliek malā uz stundu. Tad, nepārtraukti maisot, pielej tik daudz ūdens, lai mīkla pēc konsistences būtu kā plānajām pankūkām. Iemērcot pirkstu, mīkla notek, atstājot uz pirksta plānu un caurspīdīgu mīklas kārtiņu.

Mīkla ar šņabi

1 glāze miltu, 1 ola, 1 ēdamkarote cukura, 1 glāze ūdens, 1 šķipsniņa sāls, vanilīns, 50 g šņabja.

Visu samaisa. Ūdeni lej pa druskai, vienmērīgi maisot, lai neveidojas kunkuļi. Mīklai jābūt kā šķidram krējumam.

Mīkla ar saldo krējumu

25 g kviešu miltu, 125 g piena, 50 g salda krējuma, 2-3 olas, 25 g cukura, 1 paciņa vanilīna cukura vai citrona miziņa, vai ruma esence.

Olas sakuļ ar cukuru, sāli, garšvielām, pienu, pievieno izsijātus kviešu miltus un samaisa. Masai pielej saldu krējumu, izmaisa, lai būtu šķidra, vienmērīga mīkla. Mīklai ļauj 25-30 minūtes uzbriest.

Mīkla ar kartupeļu cieti

4 olas, 2 ēd.k. cukura, 1 ēd.k. šņabja, milti un kartupeļu milti (puse uz pusi), ūdens.

No minētajām sastāvdaļām samaisa pašķidru mīklu kā plānajām pankūkām.

Nav jāuztraucas, ja pirmā porcija neizdevusies. Lai izceptu šos kraukšķus, nedaudz jāpiešauj roka.

Der zināt

  • Jums būs nepieciešama vismaz puspudele eļļas.
  • Cepumu vārīšanai vislabāk izmantot dziļu trauku ar mazu sildvirsmu, piemēram, lielu metāla krūzi.
  • Sākumā eļļa pamatīgi jāuzkarsē un jāievieto tajā formiņa, lai tā uzkarst.
  • Samazina liesmu līdz minimumam. Tad jārīkojas veikli. Izņem formu no eļļas, nokrata to, lai tā notek, un iemērc mīklā nedaudz vairāk par pusi. Jāraugās, lai mīkla nebūtu uz formiņas virspuses, jo citādi to nevarēs noņemt.
  • Mīklā mērcēto formiņu liek eļļā gandrīz līdz pašam trauka dibenam, bet nepieskaroties tam, tur dažas sekundes un nokrata cepumu no formas. Atstāj to eļļā uz dažām sekundēm, līdz cepums ir zeltains.
  • Cepumus liek uz papīra dvieļiem ar dibentiņu uz augšu, lai notek liekās taukvielas.
  • Līdz nākamā cepuma cepšanai tur formiņu eļļā. Tai visu laiku ir jābūt karstai.
  • Pirms katras mērkšanas mīklā no eļļas izņemto formiņu nokrata, lai eļļa neiepilētu mīklā.
  • Cepumus kārto traukā un pārkaisa ar pūdercukuru.
Komentāri (3)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu