Cilvēki izmisumā: izdzīvošanai mēģina pārdot savus orgānus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Reuters»/«Scanpix»

Ekonomiskās krīzes laikā iedzīvotāji gatavi pie naudas tikt jebkādā veidā — pat caur sludinājumiem tirgojot savus orgānus.

Sludinājumu portālā «zip.lv» publicēti vairāki sludinājumi, kur jauni vīrieši piedāvā transplantācijai savas nieres. Cenas svārstās no dažiem tūkstošiem līdz pat vairākiem desmitiem tūkstošiem latu.

Piemēram, jaunietis Kaspars savu nieri ir gatavs pārdot pat par 5000 latu. Viņš portālam «Apollo» skaidroja, ka iekļuvis lielos parādos, palicis bez darba un tuvākajā laikā arī dzīvokli zaudēs. Viņam ir vajadzīga nauda, un šis ir veids, kā tikt pie lielas naudas summas.

Jautāts, vai kāds jau ir interesējies no viņa iegādāties nieri, jaunietis atbildēja apstiprinoši. Kāda sieviete interesējusies, taču viņiem ir atšķirīgas asins grupas, tāpēc darījums nojucis. Tomēr jaunais vīrietis neatmet cerību kādam pārdot savu nieri, kaut vai par 5000 latu. Viņaprāt, šī summa ir maza, tomēr kādam laikam ar šo naudu viņam pietiktu.

Tikmēr kāds cits jaunietis par savu nieri vēlas saņemt 50 000 latu. Andrejs sludinājumā skaidro, ka viņam ļoti vajadzīga nauda, lai apmaksātu rēķinus un «varētu kādu laiku dzīvot, nevis eksistēt šajā laikā». Viņš informē, ka ir 18 gadu vecs un nierei «nav ne vainas». Jaunietis gan atzīst, ka pašam nav ne jausmas, cik maksā niere, bet galvenais ir dabūt pēc iespējas vairāk naudas.

Rīdzinieks Juris sludinājumā minējis, ka par savu nieri vēlas 15 000 latu. Arī viņš kā iemeslu minējis ekonomisko krīzi un naudas trūkumu.

Kāds Jēkabpils iedzīvotājs gatavs no nieres šķirties par viņam samaksātiem 4000 latiem. Nauda Arnim nepieciešama, lai varētu uzturēt ģimeni. Sludinājumā viņš raksta: «Esmu izmisumā, nevēlos viņus zaudēt.»

Latvijas Transplantācijas centrā skaidroja, ka cilvēki internetā var rakstīt un piedāvāt, ko grib, bet Transplantācijas centrs ar šādām lietām nenodarbojas. Latvijā nieres pārdot un pirkt nav iespējams.

Centra mājaslapā publicētā informācija liecina, ka transplantācijas operāciju skaita ziņā uz vienu miljonu iedzīvotāju Latvija ieņem 5.–6. vietu Eiropā, konkurējot šajā ziņā ar ASV un Vāciju. Ja Vācijā uz donora nieri jāgaida seši gadi, Latvijā jāgaida mazāk par gadu. Latvijas likumdošana paredz, ka orgānus pārstādīšanai atļauts ņemt no dzīviem, brīvprātīgiem donoriem vai mirušiem, ja viņi to nav aizlieguši dzīves laikā.

Valsts policijas pārstāve Linda Neimane-Zobena skaidro: nekur nav rakstīts, ka aizliegts pirkt un pārdot orgānus. Par sludinājuma ievietošanu cilvēku sodīt nevar. Vienīgais, par ko varētu sodīt, ja transplantācija notiktu neoficiāli, proti, «pagrīdes apstākļos». Arī viņa minēja, ka internetā piedāvāt var daudz ko.

Likumā par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā minēts, ka audu un orgānu izņemšana no dzīva donora iespējama tikai ar viņa rakstveida piekrišanu, pieļaujot minimālu risku donora veselībai un informējot donoru par minētās iejaukšanās mērķi, raksturu, sekām un risku. No dzīva donora var ņemt tikai atjaunoties spējīgus audus. Izņēmuma gadījumos pieļaujama vienas nieres izņemšana transplantācijas nolūkam.

Krimināltiesību un kriminālsodu pētnieks Andrejs Judins uzskata, ka orgānu pārdošana par naudu un soda neparedzēšana par to ir problēmjautājums. Viņaprāt, šī aktualitāte nav apzināta un tiesiska regulēšana ir neefektīva. Lai gan pārdot orgānus ir aizliegts, atbildība par pārdošanu nav paredzēta.

«Nedz Krimināllikumā, nedz Administratīvo pārkāpumu kodeksā nav pantu, kas paredzētu sodu par šādiem nodarījumiem, un neredzu iespēju piemērot kādu vispārīgu (jumta) pantu, kas aptvertu šādas darbības. Situācija noteikti mainīsies, jo top Eiropas prasības, kas piespiedīs sakārtot šo sfēru. Slikti vien, ka kārtējo reizi tas notiks ārējā spiediena dēļ — pašiem nez kāpēc nav skaidrs, ka jautājums ir ļoti nopietns,» skaidro krimināltiesību eksperts.

Pēc Judina domām, Latvijai šī tēma varētu būt ļoti aktuāla, jo dažiem cilvēkiem orgāni ir pēdējais, kas paliek un ko realizējot ir iespēja nopelnīt kaut kādu naudu.

«Skaidrs, ka šādas darbības ir diezgan latentas… Ja viens otrs sludinājums parādās internetā, tomēr jāsaprot, ka ir arī citas metodes atrast donorus, pierunāt viņus,» spriež Judins.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu