Klasiskā cūku mēra karantīnas zonu paplašina līdz Igaunijas robežai (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas šodien tiek paplašinātas līdz pat Igaunijas robežai, jo mēris konstatēts arī vienai Balvu novadā nomedītai mežacūkai, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere

Līdz ar to patlaban par klasiskā cūku mēra inficēto teritoriju ir uzskatāmi sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti – Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divi Alūksnes novada pagasti - Pededzes un Liepnas.

Karantīnas zonā ir aizliegta jebkāda mājas cūku pārvietošana.

Patlaban laboratoriski izmeklētas ir 440 mežacūkas, 31 mežacūkai ir konstatētas klasiskā cūku mēra antivielas, bet 17 no tām - arī klasiskā cūku mēra vīruss. Jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi nav konstatēti.

Saskaņā ar Veterinārmedicīnas likumu pašvaldībām pēc tam, kad saņemta informācija no PVD par dzīvnieku infekcijas slimības iespējamo izplatīšanos, nekavējoties jāizdod saistošie noteikumi, nosakot attiecīgus ierobežojumus savā administratīvajā teritorijā. Tāpēc PVD aicināja pašvaldības izdot saistošos noteikumus par dzīvu cūku tirdzniecības ierobežojumiem.

Kā ziņots, klasiskais cūku mēris 26.novembrī konstatēts trijās Latgales saimniecībās - divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena - Svariņu pagastā. Visas 14 inficētās cūkas likvidētas, savukārt saimniecībās veikta dezinfekcija.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri mājas cūkām reģistrēta 1996.gadā, savukārt cūku mēris meža cūkām reģistrēts 1992.gadā.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu