/nginx/o/2018/07/16/10272512t1h5601.jpg)
Vai esi pārbaudījis savu holesterīna līmeni? Nē? Kāpēc? Vai zināji, ka Latvijā katram otrajam cilvēkam, kas ir pārbaudījies uz holesterīnu, tas ir paaugstināts. Tas nav izdomājums, tie ir fakti.
Ieskatam nozīmīga informācija par holesterīnu.
Kas ir holesterīns?
Cilvēka ķermenī ir daudz un dažādas vielas – tās tiek uzņemtas ar uzturu, citas veidojas pašā organismā. Ir vielas, kuras uzņemam abos veidos. Holesterīns ir viena no tādām vielām, ko lielākoties ražo aknas un ko mēs varam uzņemt arī ar pārtiku.
No holesterīna nevar un arī nevajag atbrīvoties pilnībā, jo tas ir nepieciešams normālai organisma funkcionēšanai: tas ietilpst šūnu membrānās, no tā veidojas žultsskābes, virsnieru garozas hormoni un dzimumhormoni, tas ir arī izejmateriāls D vitamīna sintēzei ādā.
Faktori, kas palielina holesterīna līmeni?
Tas noteikti ir mazkustīgs dzīvesveids, aptaukošanās, smēķēšana, nepilnvērtīgs uzturs ar augstu holesterīna daudzumu, piesātināto dzīvnieku tauki (trekna gaļa, tauki), ogļhidrāti (saldumi, un konditorejas izstrādājumi) kā arī pārmērīga alkoholisko dzērienu lietošana. Vai zināji, ka visvairāk holesterīnu saturošais produkts ir olas dzeltenums.
Kā normalizēt holesterīna līmeni?
Lai normalizētu holesterīna rādītājus, iesaka ievērot noteiktus uztura principus: samazināt piesātināto tauku patēriņu, vairāk uzņemt polinepiesātinātās taukskābes ( Polinepiesātinātās taukskābes ir augu eļļās un no tām ražotos produktos, piemēram, rīsu, saulespuķu, sojas, linsēklu, eļļā, lasī un siļķēs. Šīs taukskābes var pazemināt holesterīna līmeni asinīs un ir laba sirds un asinsvadu slimību profilakse), kā arī balstvielas, kas palīdz izvadīt lieko holesterīnu – tātad jāievieš uzturā pākšaugus, augļus, arī klijas, auzas, kukurūzu u.c. Taču ne visi cilvēki spēj ievērot šādu veselīgu diētu. Daļai diēta vienkārši nepalīdz. Tādā gadījumā tiek nozīmēti medikamenti holesterīna līmeņa pazemināšanai.
Pirms ķerties pie ķīmiskajiem medikamentiem, ieteicamākie līdzekļi holesterīna līmeņa samazināšanai asinīs ir dabas vielu saturoši kompleksi.
Cilvēki kļūdaini uzskata sarkanos rīsus par īpašu parasto rīsu šķirni, bet tā nav patiesība. Sarkanie rīsi ir fermentēts produkts. Tā iegūšanai ir nepieciešama speciāla rauga sēnīte. Ķīnas sarkanie rīsi ir tradicionāls ķīniešu ēdiens, ko ilgus gadus ēda tikai ķeizara ģimenes. Vēlāk amerikāņu zinātnieki veica eksperimentu un deva ēst sarkanos rīsus pacientiem, kuriem bija paaugstināts holesterīna līmenis. Eksperimenta laikā tika secināts, ka pusgada laikā eksperimentā iesaistītajiem pacientiem holesterīna līmenis normalizējās.
*Maksas saturs