Tiesa attaisno bijušo Jūrmalas mēru

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzētais bijušais Jūrmalas pilsētas mērs Ģirts Trencis otrdien Jūrmalas tiesā atzīts par nevainīgu. Kā intervijā «Panorāmai» norādīja bijušais mērs, viņš šo krimināllietu uzskata par politisku pasūtījumu.

Aģentūra LETA ziņoja, ka pagājušajā nedēļā notikušajās tiesas debatēs prokuratūra Trenci lūdza atzīt par vainīgu uzrādītajā apsūdzībā un sodīt viņu ar 200 stundu piespiedu darbu, atņemot bijušajam pilsētas mēram tiesības ieņemt noteiktus amatus uz diviem gadiem.

Savukārt pats Trencis jau sākotnēji savu vainu viņam inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā pilnībā noliedza. Apsūdzētais pauda uzskatu, ka krimināllieta ir klaji safabricēta, tāpēc viņš prognozēja attaisnojošu spriedumu.

Arī Trenča advokāts 2. decembrī notikušajās tiesas debatēs savu klientu lūdza pilnībā attaisnot.

Kā ziņots, Jūrmalas prokuratūra šo krimināllietu izskatīšanai tiesā nodeva 6. februārī. Galīgā apsūdzība Trencim tika uzrādīta pēc Krimināllikuma 318. panta 2. daļas par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja tās izraisījušas smagas sekas vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā. Minētais likuma pants kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs pagājušā gada rudenī Jūrmalas pilsētas prokuratūrai nosūtīja 2008. gada jūnijā sāktā kriminālprocesa materiālus, ierosinot saukt pie kriminālatbildības bijušo Jūrmalas pilsētas domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītāju un toreizējo Jūrmalas domes priekšsēdētāju Trenci par dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka bijušais Jūrmalas pilsētas domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītājs, būdams vienīgais pašvaldības kapitālsabiedrības kapitāla daļu turētāja pārstāvis SIA «Jūrmalas slimnīca» un pilnvarots pieņemt kapitālsabiedrības dalībnieku sapulces lēmumus, veicis tīšas darbības, kas acīmredzami pārsniedz viņam ar normatīvajiem aktiem piešķirto tiesību un pilnvaru apjomu un ir pretrunā ar likumā par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu noteikto.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka 2008. gada martā «Jūrmalas slimnīcas» dalībnieku ārkārtas sapulcē Jūrmalas domes amatpersona kā pašvaldības vienīgais pārstāvis pieņēmusi lēmumu slēgt mierizlīgumu kādā kriminālprocesā, kurā apsūdzība konstatējusi, ka SIA «Jūrmalas slimnīca» bijušā valdes priekšsēdētāja Jura Tračuma noziedzīgo darbību rezultātā cietušajai «Jūrmalas slimnīcai» nodarīts materiāls kaitējums 23 660 latu apmērā. Pieņemot šo lēmumu, amatpersona samazināja pašvaldības kapitālsabiedrībai atlīdzināmo kompensāciju līdz 11 000 latu, tādējādi «Jūrmalas slimnīcai» un Jūrmalas pašvaldības budžetam kopumā radot zaudējumus ne mazāk kā 12 660 latu apmērā. Šāds mierizlīgums, kas noslēgts, pamatojoties uz minēto lēmumu, ir pretrunā likuma prasībām.

KNAB izmeklētājs secinājis, ka saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes lēmumiem un saistošajiem noteikumiem amatpersona veica pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja funkcijas un šajā konkrētajā gadījumā varēja pieņemt lēmumu par izlīguma slēgšanu starp «Jūrmalas slimnīcu» un tās bijušo valdes priekšsēdētāju, bet, ievērojot arī likumā par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu noteikto, rīcībai ar pašvaldības kapitālsabiedrības līdzekļiem jābūt tādai, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu.

Izvērtējot kriminālprocesa materiālus, esot pietiekams pamats uzskatīt, ka, neņemot vērā Jūrmalas domes juristu sniegtos skaidrojumus, Jūrmalas prokuratūras brīdinājumā norādīto un domes sēdēs atsevišķu deputātu izteiktos iebildumus, Trencis ar savām darbībām tīši rīkojies pretēji normatīvajiem aktiem un apzināti virzījis šāda mierizlīguma noslēgšanu, apzinoties, ka atsakās vismaz no 12 660 latu «Jūrmalas slimnīcas» un pašvaldības budžetā kopumā un ka prokuratūra ir brīdinājusi par sekām, kas var iestāties pēc šāda mierizlīguma noslēgšanas.

Tādējādi amatpersona rīkojusies pretēji saviem uzdevumiem un pienākumiem, tostarp Jūrmalas pašvaldības uzticētajam pienākumam par to, kā Jūrmalas pilsētas domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītājam pārvaldīt pašvaldības kapitālsabiedrības un pieņemt pašvaldības kapitāla daļu turētāja lēmumus, nepārkāpjot tiesību aktos noteiktās robežas, norādīja KNAB.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu