Daudze: deputātu atalgojums ir Saeimas, nevis mans lēmums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Saeima, nākamgad atstājot deputātu atalgojumu šā gada līmenī, iekļaujas kopējā uzstādījumā samazināt valsts pārvaldē strādājošo atalgojumu par 20%, žurnālistiem sacīja Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

«Būsim godīgi, atalgojums paliek šī gada samazinātāja līmenī,» sacīja Daudze un uzsvēra, ka lēmuma pieņemšana par atalgojumu ir visas Saeimas kompetence, nevis viņa viena. Saeimas spīkers arī norādīja, ka saskaņā ar likumu, ja deputāti nebūtu šogad vienojušies samazināt algas, tās būtu par 40% lielākas.

Daudze uzsvēra, ka ierobežojumi attieksies arī uz 10.Saeimas deputātiem, arī viņiem atalgojums būs šā gada apjomā.

Kā ziņots, Saeimas deputāti nākamgad savu atalgojumu, piemaksu un kompensāciju apmēru nemazinās un tas paliks šā gada līmenī, - to paredz visu Saeimas frakciju vadītāju iesniegtie grozījumi Saeimas Kārtības rullī, kuru Saeimas prezidijs iekļāva ceturtdienas, 10.decembra, plenārsēdes darba kārtībā.

Grozījumi paredz, ka atalgojums paliks šā gada līmenī, proti, deputāta amatalga pirms nodokļu nomaksas būs 986 lati. Deputātiem atalgojums no 1236 uz 986 latiem tika samazināts šā gada sākumā.

Saskaņā ar grozījumiem Kārtības rullī deputātiem, kuri nākamgad netiks ievēlēti Saeimā, tiks saglabātas tiesības saņemt vienreizēju pabalstu triju vidējo mēnešalgu apmērā. Lai arī vairāki politiķi bija pieļāvuši iespēju šī pabalsta apmēru samazināt un, līdzīgi kā citās valsts pārvaldes iestādēs, noteikt vienas mēnešalgas apmērā, šādas izmaiņas netiek piedāvātas.

Grozījumi Saeimas Kārtības rullī arī paredz, ka privātpersonām, kas turpmāk vēlēsies apmeklēt Saeimas ēku vai uzturēties tajā, būs jāievēro Saeimas ēkas apmeklēšanas noteikumi. Grozījumi paredz, ka Saeimas prezidijs izstrādās noteikumus par apmeklēšanas un uzturēšanās kārtību Saeimas ēkās.

Nepieciešamība pēc minētājiem grozījumiem esot radusies pēc konflikta, kad Saeimas ēkā netika ielaists apmeklētājs šortos, kurš aizlieguma iemeslu prasīja pamatot ar attiecīgiem noteikumiem.

Saeimas priekšsēdētājs ik mēnesi saņems 770 latu bruto piemaksu pie algas, viņa biedri, kā arī Saeimas sekretārs - 655 latus, bet sekretāra biedrs par darbu prezidijā saņem papildu 616 latu.

Saglabāsies arī piemaksas Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem, kuri arī līdz šim par šiem pienākumiem saņēma mēnesī 193 latus. Viņu vietniekiem, kā arī komisiju sekretāriem arī turpmāk pienāksies papildu 154 lati, apakškomisiju priekšsēdētājiem - 116 latu un apakškomisiju sekretāriem - 77 lati.

Par katras komisijas sēdes apmeklējumu deputāti joprojām saņems 18 latu, bet apakškomisijas sēdes apmeklējumu - 10 latu.

Nemainīga paliks arī deputātiem izmaksājamā reprezentācijas nauda - 135 lati mēnesī.

Ja parlamentārietis nedzīvo Rīgā, tad par dzīvojamās telpas vai viesnīcas izdevumiem deputāts joprojām varēs saņemt arī vēl šo izdevumu kompensāciju līdz pat 388 latiem mēnesī. Par transporta izdevumiem varēs saņemt līdz 278 latiem mēnesī atkarībā no dzīvesvietas attāluma no galvaspilsētas. Tāpat deputāti ik mēnesi var saņemt sakaru izdevumu atlīdzinājumu 54 latu apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu