40 deputātiem novembra alga bijusi lielāka par 1500 latiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Novembrī bruto atalgojums jeb darba samaksa pirms nodokļu nomaksas lielāka par pusotru tūkstoti latu bijusi 39 parlamentāriešiem, liecina Saeimas mājaslapā publiskotā informācija.

Lielāks par diviem tūkstošiem latu atalgojums bijis trim tautas kalpiem, bet par 1800 latiem lielāka alga bija deviņiem deputātiem. Savukārt bruto alga vismaz pusotra tūkstoša latu apmērā bijusi teju divām trešdaļām tautas priekšstāvju.

Vislielākā alga — 2302 lati — bijusi Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS), Saeimas sekretāram Dzintaram Rasnačam (TB/LNNK) tā aprēķināta 2159 latu apmērā, bet Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa (JL) novembrī nopelnījusi 2073 latus.

Saeimas sekretāra vietnieks Andrejs Klementjevs (SC) pagājušajā mēnesī saņēmis 1956 latus, savukārt Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) — 1940 latu.

Lielākas algas par 1800 latiem bijušas vēl četriem deputātiem: partijas LPP/LC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniecei Karinai Pētersonei, «Jaunā laika» frakcijas priekšsēdētāja vietniecei Silvai Bendrātei, Tautas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājai Vinetai Muižniecei, kā arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājam Augustam Brigmanim.

Kopumā tautas kalpu oktobra algas Saeimas budžetam izmaksājušas 143 802 latus, kas ir gandrīz par pusotru tūkstoti mazāk nekā iepriekšējā mēnesī. Pērn mēnesī pirms budžeta pieņemšanas tautas kalpi gan bija aktīvāki, nekā ierasts un, sasaucot vairāk komisiju sēžu, nopelnīja salīdzinoši vairāk nekā pārējos gada mēnešos.

Šogad 11 mēnešos parlaments deputātu bruto algās iztērējis teju 1,69 miljonus latu.

Deputāti saņem pamatalgu un piemaksas par darbu komisijās, kā arī apakškomisijās. Tautas kalpiem, kas ir prezidija locekļi, komisiju priekšsēdētāji, priekšsēdētāju biedri vai sekretāri, tiek aprēķinātas vēl papildu piemaksas par šo pienākumu pildīšanu. Turklāt ik mēnesi parlamentārieši var saņemt arī īres, transporta, sakaru un reprezentācijas izdevumu kompensācijas.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien vienprātīgi nolēma saglabāt parlamentāriešiem 2010. gadā tādu pašu atalgojumu un piemaksas, kādas tās ir patlaban.

Tautas priekšstāvji šogad divas reizes lēmuši par savu amatalgu samazinājumu, nosakot to apmēru par piekto daļu mazāku, nekā tas bija pērn. Vasarā un rudens sākumā tika samazinātas arī kompensācijas un piemaksas par darbu komisijās. Līdz ar to arī nākamgad Saeimas deputāti pamatalgā mēnesī saņems 986 latus pirms nodokļu samaksas.

Ziņots arī, ka pērn un šogad pirmajos mēnešos vidēji viena mēneša bruto atalgojumi no parlamenta budžeta prasīja aptuveni 178 tūkstošus latu. Pēc lēmuma samazināt deputātu amatalgas par 15%, kā arī liegt apmaksāt dalību vairāk nekā divās apakškomisijās, kopš 1. marta vidēji mēnesī atalgojumiem tiek tērēti aptuveni 157 tūkstoši latu. Savukārt pēc 1. jūlija noteiktie pasākumi samazinājuši ikmēneša atalgojuma izdevumus līdz vidēji 136 tūkstošiem latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu