Pīks: deputātiem bija jāsamazina sev algas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/«Apollo»

Lemšana par Saeimas deputātu algu samazināšanu ir principa un solidaritātes jautājums. Deputātiem bijis jālemj par savu algu samazināšanu, portālam «Apollo» sacīja politiķis un bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Rihards Pīks (TP).

Komentējot deputātu lēmumu savu atalgojumu nākamgad atstāt pašreizējā līmenī, Pīks sprieda, ka jābūt solidāriem, jo tiek samazinātas algas arī tiem, kuri strādā valsts institūcijās un saņem atalgojumu no valsts budžeta līdzekļiem.

Politiķis piebilda, ka salīdzinoši Saeimas deputātiem algas nav lielas un tas rada grūtības piesaistīt jaunus cilvēkus. Kā piemēru Pīks minēja Eiropa Parlamenta deputātu atalgojumu, kur vidēji citu valstu deputātiem nacionālā pamatalga bijusi vidēji sešas reizes lielāka, bet itāliešiem pat desmit reizes lielāka par Latvijas deputātu algu.

«Ja 90. gados tas [strādāt Saeimā] bija prestiži, tad tagad politiķi ir noniecināti, cik vien var. Ja ir pietiekama valodu prasme un izglītība šeit un vēl kādā Rietumu valstī, tad jau vecumā ap 30 gadiem var nopelnīt divreiz vairāk nekā Saeimas deputāts. Tad kāda vajadzība iet politikā?» retoriski vaicāja Pīks.

Jautāts par dzīvesvietas kompensācijām, Pīks sacīja, ka pareizāk būtu bijis vērtēt kompensācijas nepieciešamību: «Var jau apmēram noteikt, kas ir vajadzīgs, lai strādātu. Jāmaksā pēc fakta — kam vajadzīgs, tam samaksā.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu