Bijušie kolēģi: Šī gada Nobela prēmijas laureāti fizikā balvu nav pelnījuši

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Divu Ziemeļamerikas fiziķu, šī gada Nobela prēmijas laureātu, bijušie kolēģi uzskata, ka viņi balvu nav pelnījuši, otrdien vēstīja kanādiešu laikraksts «Globe and Mail».

Nobela komiteja oktobrī atzina kanādieša Vilarda Boila un ASV pētnieka Džordža Smita nopelnus par CDD dēvētā attēlu sensora izgudrošanā, kas nodrošinājusi revolucionāru pavērsienu fotogrāfijas attīstībā un pavērusi ceļu digitālo fotokameru ieviešanai.

Taču divi citi zinātnieki, kas savulaik kopā ar Boilu un Smitu strādājuši Bella laboratorijā Ņūdžersijā, apgalvo, ka viņiem nav bijuši nekādi nopelni Nobela komitejas piesauktās tehnoloģijas izstrādē.

«Viņi neatpazītu attēlveidošanas ierīci pat savā acu priekšā,» laikrakstam sacījis 79 gadus vecais Jūdžins Gordons, piebilstot, ka Nobela komitejas minētajam patentam neesot nekāda sakara ar digitālo attēlu veidošanas ierīcēm.

«Domāju, ka viņi pieļāvuši kļūdu,» izteicās Gordons. «Šī atsauce ir pilnīgi nepatiesa.»

Gordons uzskata, ka balva pienākusies Maikam Tompsetam, kurš savulaik vadījis pētnieku grupu, kas izstrādājusi CDD un izgatavojusi ierīces pirmos divus prototipus.

«Viņš izgudroja, kā to paveikt,» sacīja Gordons.

Savukārt Tompsets sarunā ar «Globe and Mail» pauda viedokli, ka Boils un Smits pelnījuši atzinību par savām oriģinālajām idejām, taču piebilda, ka abi godalgotie zinātnieki savu koncepciju attīstījuši nepareizajā virzienā.

«Viņi pievērsa uzmanību atmiņai,» sacīja Tompsets. «Viņi nesaskatīja attēlveidošanas iespējas.«

«Ja mēs to uztveram burtiski, balva pienācās man,» atzina Tompsets. «Domāju, ja uz tās ir viņu vārdi, tur jābūt arī manam.»

Tajā pašā laikā intervijā citam kanādiešu laikrakstam - «Halifax Chronicle Herald» - Smits noraidījis savu bijušo kolēģu kritiku.

«Man ir dokumenti, kas apgāž lielāko daļu viņu teiktā, bet pārējam, ko viņi saka, vispār nav loģikas,» sacīja Smits.

Viņš piebilda, ka Tompsetam pienākas nopelni par labu inženiera darbu, taču ne par idejas izgudrošanu.

Tomēr Tompsets uzskata, ka Nobela komiteja pieļāvusi «patiesu kļūdu» un veikusi «ārkārtīgi vāju izpētes darbu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu