Uzbrukums «Neatkarīgajai» esot mēģinājums iebiedēt redakciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Laikraksta «Neatkarīgā» redakcijas izdemolēšana esot vērtējama kā rūpīgi plānota redakcijas darba traucēšana un uzbrukums brīvajai presei ar vēlmi brīdināt nejaukties kādās tēmās.
Tā laikraksta redakcijas telpu demolēšanu vērtē laikraksta vadība, pirmdien vēsta «Neatkarīgā».

«Ir absurdi teikt, ka redakcijā ielauzušies parasti narkomāni. Tā kā žurnālistiem ir nenormēts darba laiks, pastāv liels risks, kad tajā brīdī redakcijā kāds varētu atrasties. Tomēr zagļi bija izskaitļojuši vakaru un nakti, kad redakcijā netiek gatavoti žurnālu kārtējie numuri, un tad arī ielauzušies,» stāsta Mediju nama valdes priekšsēdētājs Armands Puče.

Izmeklētāji arī pieļauj, ka zagļi bijuši neliela auguma, jo caur izsistajām stikla durvīm liela auguma cilvēki nemaz nespētu ielīst kabinetos. Zagļi arī, lienot caur izsistajām durvīm, pamatīgi sagriezušies un notašķījuši sienas ar savām asinīm.

Noskaidrots, ka no redakcijas nozagti trīs datoru monitori, no kuriem divi ir profesionāli un izmantoti maketēšanai. Pazudis arī «Mediju nama» finanšu nodaļas vadītājas klēpjdators. Zagļi atlauzuši arī vairākus seifus, kuros gan glabājušās tikai dāvanu kartes, kuras garnadži nav aiztikuši.

Neatkarīgās galvenā redaktore Anita Daukšte uzskata, ka redakcijas un «Mediju nama» telpu demolēšana ir laupīšanas imitācija. «Viss liecina, ka noziedznieki ļoti labi zināja, kur atrodas – kvartāla struktūra ir tāda, ka šeit nevar izvirzīt versiju par nejaušu garāmgājēju narkomānu, kurš ieslīdējis telpās, lai ātri pagrābtu ko vērtīgu, ko pārdot kārtējai devai. Mans kabinets ir izdemolēts, vērtīgākās lietas nav paņemtas, un meklēt galvenās redaktores kabinetā naudu – tas būtu ļoti naivs priekšstats par redakcijas darbu, bet šeit ir acīmredzami, ka noziedznieki ļoti labi pārzināja Neatkarīgās un Mediju nama struktūru un pat avīzes iznākšanas laikus. Sākotnējā versija par informācijas un redakcijas darbinieku avotu meklēšanu dokumentos neapstiprinās,» skaidro Daukšte.

«Pieļauju, ka noziedznieku vai to darbības pasūtītāju patiesais mērķis ir ietekmēt redakcijas darbu, radīt priekšstatu, ka jebkuriem preses centieniem ir iespējams traucēt. Tātad – tā ir savdabīga jauno laiku iezīme – uzbrukt presei, ceturtajai varai, kas līdz šim bijusi relatīvi tabu pat pēc noziedzīgās pasaules likumiem. Ar to redakcijai nāksies rēķināties, bet tas, protams, neietekmēs mūsu darbību. Mēs nestrādāsim pēc vilku likumiem, lai kā arī ar šādiem uzbrukumiem mūs grib noskaņot,» teic laikraksta galvenā redaktore.

«Visticamāk, tas bija mēģinājums iebiedēt avīzes redakciju. «Neatkarīgā» daudz ir rakstījusi par tēmām, kas radījušas plašu rezonansi sabiedrībā. «Neatkarīgā» pamatoti kritizējusi prokuratūras darbu un bezdarbību, bezkaislīgi atspoguļojusi nelikumības KNAB operatīvajā darbībā, daudz rakstījusi par ventspilnieku tranzītbiznesa kariem. Pavisam nesen, pirms svētkiem, tiesas sēdē uzņēmējs Valentīns Kokalis skaļi izteica neapmierinātību ar veidu, kā avīze atspoguļo tiesas procesu un viņa lomu tajā, kā arī iesniedza prasību, lūdzot atsaukt vienu publikāciju,» norāda Puče.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu