Deputāti saņēmuši algu par neapmeklētām komisiju sēdēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Vairāki parlamenta deputāti nav apmeklējuši Saeimas komisijas sēdes, taču naudu par to saņēmuši. Laikraksts «Neatkarīgā» uzskaita deputātus, kas šādus labumus guvuši.

Galvenais darbs ar jauniem likumprojektiem notiek Saeimas komisijās, par kuru apmeklējumu deputātiem atsevišķi piemaksā pamatalgai (šobrīd 986 lati, līdz 2009. gada jūlijam – 1047 lati) – 18 latu par katru sēdi. Pēc tā, cik daudz naudas katru mēnesi par komisiju apmeklējumu deputāti saņēmuši, arī var spriest, cik bieži viņi piedalījušies jauna likuma vai grozījumu apspriešanā un pieņemšanā, norāda laikraksts.

Saņemot algu un kompensācijas, likumdošanas darbā komisijās, piemēram, martā vispār nepiedalījās Artis Pabriks (SCP), jūlijā – Inese Šlesere (LPP/LC), Anta Rugāte (TP), Janīna Kursīte-Pakule (PS), Uldis Grava (JL).

Savukārt tagadējais Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), kurš līdz vēlēšanām bija Saeimas deputāts, saspringtajā priekšvēlēšanu periodā komisiju darbā nepiedalījās divus mēnešus pirms vēlēšanām. Taču algu, kas tobrīd vēl bija 1047 lati, kā arī kompensācijas Ušakovs turpināja saņemt. Arī tajos mēnešos 2009. gada pavasarī, kad viņš uz sēdēm ieradās, tas nebija biežāk par divām trim reizēm mēnesī.

Šie paši dati par darbu komisijās liecina arī par to, kuri sēdes apmeklējuši viscītīgāk.

Spriežot pēc saņemtās naudas, visvairāk komisiju sēdēs piedalījusies Dagnija Staķe (ZZS), kura no janvāra līdz novembrim par to bija nopelnījusi 6170 latu jeb vidēji 560 latu mēnesī klāt pie deputāta algas. Salīdzinoši daudz – vairāk nekā 5000 latu vienpadsmit mēnešos – par darbu komisijās saņēmusi arī Ausma Ziedone-Kantāne (JL), Silva Bendrāte (JL), Jānis Tutins (SC), Aleksejs Vidavskis (SC), Oskars Spurdziņš (TP), Jakovs Pliners (PCTVL), Uldis Briedis (TP) un Jānis Lagzdiņš (TP).

Pamatojumu tam, kāpēc par komisiju sēžu apmeklējumu, kurās pamatā notiek likumdošanas darbs, tautas kalpiem kā ievēlētiem likumdevēja pārstāvjiem vēl jāpiemaksā, deputāti meklē disciplīnas nodrošināšanā. Proti, ne viens vien deputāts laikrakstam izteicies, ka pretējā gadījumā parlamentārieši komisijas sēdes vienkārši neapmeklēšot, bet tas nozīmēs, ka nebūs iespējams pieņemt lēmumus, jo to var darīt tikai balsojot un sēdē esot nepieciešamajam kvorumam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu