Repše: Jakāns, iespējams, piesedzis nelikumības VID

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Finanšu ministram Einaram Repšem (JL), izskatot Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) sniegto informāciju par ierosinātām disciplinārlietām dienestā no 2008. gada 1. janvāra līdz 2009. gada 31. oktobrim, radušās aizdomas, ka patlaban no amata atstādinātais VID vadītājs Dzintars Jakāns apzināti piesedzis nelikumības dienestā.

«Pirmo reizi iepazīstoties ar iesniegtajiem dokumentiem, rodas pamatotas aizdomas, ka Jakāna kungs ilgstoši ir piesedzis nelikumības dienestā, un viņa rīcībā ir saskatāms sistemātiskums, tāpēc šie fakti tiks rūpīgi izvērtēti. Šāda rīcība varētu liecināt par sev vēlamu personu apzinātu pasargāšanu no atbildības,» norāda Repše.

Ministra pārstāvis Aleksis Jarockis pavēstīja, ka pēc pieejamās informācijas analīzes ir atklājies, ka 2008. gada 20. novembrī, pamatojoties uz kriminālprocesā iegūtajiem faktiem, ir konstatēts, ka kādas fiziskas personas audita lietā VID amatpersonas nelikumīgi ir panākušas pozitīva lēmuma pieņemšanu, tādēļ pret visām procesā iesaistītām piecām amatpersonām tika ierosinātas disciplinārlietas.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija ir konstatējusi, ka VID ierēdņi, veicot auditu, nav izvērtējuši visu dienesta rīcībā esošo informāciju, nav pārbaudījuši fiziskās personas darījumu esamību, kā arī tās personas reāli deklarētos ienākumus. Tādējādi komisija secinājusi, ka amatpersonas apzināti ietekmējušas audita labvēlīgu spriedumu, kā rezultātā valsts budžetam nodarīts būtisks mantiskais zaudējums. Komisija pieņēma lēmumu, ka divām personām piemērojams disciplinārsods – atbrīvošana no amata bez tiesībām vienu gadu pretendēt uz amatu valsts pārvaldē, savukārt trim personām piemērojams disciplinārsods – pazemināšana amatā uz laiku līdz vienam gadam.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija sagatavojusi atzinumu un savu slēdzienu Jakānam iesniedza pirmdien, 2009. gada 16. martā, norādot, ka VID ģenerāldirektoram lēmums par soda piemērošanu ir jāpieņem ne vēlāk, kā piektdien, 2009. gada 20. martā, jo lietas izskatīšanas termiņš atbilstoši Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumam un Administratīvā procesa likumam jau tuvojas maksimālajam termiņam.

Jakāns laicīgi nepieņēma nekādu lēmumu konkrētajās disciplinārlietās par soda piemērošanu VID ierēdņiem, turklāt, neapstrīdot pārkāpumu izdarīšanas faktu, tikai pēc pieciem mēnešiem, 2009. gada 27. augustā, nolēma izbeigt disciplinārlietas sakarā ar disciplinārsoda piemērošanas noilguma iestāšanos.

Finanšu ministrs ir uzdevis pārbaudīt visus disciplinārlietās minētos faktus, kā arī izvērtēt VID atbildīgo darbinieku nolaidīgo rīcību konkrētajās lietās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu