Tiesībsargs nedomā, ka «telšu pilsētiņa» izdaiļotu pilsētu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Tiesībsargs Romāns Apsītis pagaidām atturīgi izsakās par liegumu tā dēvētās telšu pilsētiņas iedzīvotājiem turpināt protestu iepretim valdības mājai, taču viņš uzskata, ka telšu pilsētiņa neizdaiļojot pilsētas centru.

Apsītis sarunā ar aģentūru BNS nepārprotamu vērtējumu šādam Rīgas domes Administratīvās komisijas Austrumu apakškomisijas lēmumam gan nesniedza, jo birojā šo komisijas lēmumu neesot analizējis.

«Nu īpaši kārtīgi jau tas arī neizskatās. Tā nometne tāda paplukusi. Tā neizdaiļo Rīgas centru, valdības māju un tās apkārtni. Bet man tā grūti pateikt, vai te ir tiešā veidā cilvēktiesības aizskartas,» sacīja Apsītis.

«Tas ir tāds diskutējams jautājums. Mēs jau tik bieži neesam saskārušies ar šādiem jautājumiem, kaut gan laiku pa laikam tādas lietas parādās, un līdz šim mēs mierīgā garā esam atrisinājuši,» norādīja tiesībsargs.

Cilvēktiesības jau esot nedaudz elastīgas un tās varot dažādi interpretēt, teica Apsītis un piebilda, ka «grūti šajā gadījumā pateikt, vai obligāti tās teltis jāaizvāc, es nezinu, vai tādas domas kategoriskas».

Kategorisku cilvēktiesību ierobežojumu Apsītis nesaskata, taču tajā pašā laikā viņš neizslēdz, «ka tāds uzskats arī varētu būt».

«Būtu jau mazliet liberālāka attieksme tādā gadījumā, ja atstātu, kā ir, un tad jau viņi (protestētāji) paši galu galā nonāktu pie slēdziena - cik ilgi mēs te nīksim. Es vismaz tā iedomājos,» sacīja Apsītis.

Domes komisijas lēmums Tiesībsarga birojā neesot apspriests, jo birojā esot lielākas un nopietnākas lietas risināmas, turklāt neviens arī neesot prasījis tiesībsarga viedokli šajā jautājumā.

«Vajadzētu pavērtēt, vai telšu pilsētiņas nojaukšana tiešā veidā ierobežos uzskatu paušanas brīvības aizliegumu,» viņš norādīja.

Tā kā komisijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā, Apsītis uzsvēra, ka tad būtu tiesiskais ceļš ejams, jo pretošanās un varmācīga telšu aizvākšana nebūtu tā labākā situācija.

«Tā pretoties un ka kāds viņus tur varmācīgi novāc..., bet vienkārši, lai iet tiesisku ceļu,» teica Apsītis un piebilda, ka galavārda pateikšana tiesā būtu cilvēcīgi, saprotami un civilizēti. «Tā ar varu izgaiņāt - nu tas arī nav civilizēti,» savās personīgajās domās dalījās Apsītis.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes Administratīvās komisijas Austrumu apakškomisija ceturtdien diviem telšu pilsētiņas iemītniekiem uzdevusi novākt teltis un piemērojusi arī vienu latu lielu naudas sodu.

Apakškomisijas pārstāvis Ivars Eihvalds aģentūrai BNS pastāstīja, ka apakškomisijā izskatīti pieci administratīvā pārkāpuma protokoli, kurus protestētājiem sastādījusi Rīgas pašvaldības policija.

Diviem protestētājiem - Jānim Briedim un Igoram Sideram - piespriests vienu latu liels naudas sods un uzdots teltis novākt. Savukārt vēl trīs protokolus komisija neizskatīja, jo policijas sastādītajos protokolos nebija fiksēti telšu īpašnieku vārdi. Tomēr, nevienam nepiesakoties par šo telšu īpašniekiem, tās tik un tā tiks noņemtas.

Savukārt vēl divas administratīvā pārkāpuma lietas saistībā ar protestētājiem Gintu Gaiķēnu un Laimoni Taņķi atliktas uz mēnesi, jo viņi nebija ieradušies uz komisijas sēdi.

Apakškomisijas lēmuma teksts šajā jautājumā tiks sagatavots nākamotrdien, tad šo lēmumu mēneša laikā būs iespējams apstrīdēt RD Administratīvajā komisijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu